WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: שי נייבורג

גרוב עם כרובית

פרוסה לסטייקים וצלויה בתנור, מטוגנת ברוטב גבינה כחולה או מצופה באגוזים. אחרי שבמשך שנים היא בושלה למוות במים, הכרובית מקבלת שלל טעמים חדשים. אהרוני מכריב את עצמו

ישראל אהרוני | צילום: שי נייבורג
01.05.20

במשך שנים הייתה הכרובית ירק די נפוץ אצלנו, אבל השימוש בה היה די מוגבל. היא הייתה חלק מקבוצת ירקות, יחד עם קישואים ודלעת, שהצליחו להמאיס עליי בילדותי, בעיקר בשל בישול ארוך מדי במים או במרק שהפך אותה לחסרת צורה, טעם או מרקם.

 

המודעות המבורכת של השנים האחרונות לירקות משובחים וטריים הביאה איתה תובנות חדשות גם למגוון רב של אופני הכנה של כרובית, שמבליטים את הטעם המצוין שלה. וכך, מתפקיד של ניצבת אנונימית, הכרובית עברה לככב בתפקיד הראשי, או לפחות כחלק מאנסמבל מצומצם ואיכותי. היא מלאה בוויטמינים, מתמסרת בקלות, מצוינת כשהיא לעצמה או כתוספת. הבאים ידגימו היטב את שלל איכויותיה.

 

סטייקים של כרובית צלויה

 

החומרים הדרושים:

 

1 כרובית קטנה, טרייה ומוצקה

 

שמן זית

 

מלח, פלפל גרוס

 

1 כף עלי תימין

 

ל”טאבולה”:

 

מיץ מלימון גדול

 

קליפה מגוררת מלימון אחד

 

1/2 בצל סגול קטן

 

2 שיני שום קלופות

 

1 פלפל צ'ילי אדום

 

1/4 כוס עלי נענע

 

1/4 כוס עלי פטרוזיליה

 

קליפה מגוררת מלימון אחד

 

2 כפות צנוברים קצוצים

 

מלח, פלפל

 

4 כפות גבינת פרמזן מגוררת

 

3 כפות שמן זית

 

3 כפות מיץ לימון

 

אופן ההכנה:

 

1. חוצים את הכרובית לאורכה. חותכים מכל מחצית פרוסות (סטייקים) בעובי של כ־2 ס"מ. חותכים בזהירות, עם סכין גדולה וחדה, כך שהסטייקים יישארו שלמים. את השאר מפרקים לפרחים קטנים.

 

2. שמים במעבד מזון את פרחי הכרובית המפורקים עם הבצל, השום, פלפל הצ'ילי, הבצל, הפטרוזיליה והנענע ומרסקים לתערובת פירורית. שמים בקערה ומערבבים אליה את הצנוברים, המלח, הפלפל, מיץ וקליפת הלימון, שמן הזית והפרמזן. מערבבים למעין סלט "טאבולה" (ואגב, “טאבולה” שבה מחליפים את הבורגול בכרובית מרוסקת לפירורים היא מתכון מצוין בפני עצמו).

 

3. מורחים את הסטייקים של הכרובית בשמן זית משני הצדדים. ממליחים, מפלפלים ומפזרים עליהם את התימין. מהדקים את התבלינים לסטייקים של הכרובית.

 

4. מחממים מעט שמן זית על מחבת רחבה מאוד וכשהוא חם, מניחים במחבת את פרוסות הכרובית. צורבים ומטגנים כ־3־4 דקות עד להשחמה נאה. הופכים בזהירות וצורבים יפה גם על הצד השני.

 

5. מערבבים את מיץ וקליפת הלימון. יוצקים למחבת החמה על הכיריים ומניחים למיץ לבעבע כדקה. הופכים בזהירות את הכרובית ומניחים לה לשכשך רגע גם על הצד השני.

 

6. מניחים על כל סטייק כרובית תלולית גבוהה של ה"טאבולה" ומכניסים עם המחבת לתנור בחום של 180 מעלות לכ־20 דקות.

 

כרובית מטוגנת ברוטב גבינה כחולה

 

החומרים הדרושים:

 

1 כרובית טרייה ומוצקה, מופרדת לפרחים

 

2 ביצים

 

קליפה מגוררת מלימון אחד

 

מלח, פלפל גרוס

 

1 כפית אבקת שום

 

לציפוי:

 

3/4 כוס קמח

 

3/4 כוס פירורי פנקו

 

מלח, פלפל גרוס

 

מעט אגוז מוסקט

 

1 כפית אבקת שום

 

2 כפות עלי תימין קצוצים

 

לרוטב הגבינה:

 

100 גרם גבינת רוקפור מפוררת

 

1/2 מכל שמנת מתוקה

 

1/2 כוס חלב

 

אופן ההכנה:

 

1. טורפים את הביצים עם מלח, פלפל, קליפת לימון ואבקת שום. מערבבים את הקמח, פירורי הפנקו, אבקת השום והתימין.

 

2. אוחזים פרח כרובית בקצה הגזע שלו. טובלים כל פרח בביצה, אחר כך בתערובת הפירורים כך שרק הגזע נשאר חשוף. ככה עושים עם כל הכמות ומניחים על מגש מרופד בנייר אפייה.

 

3. מטגנים בכמה נגלות בשמן עמוק וחם עד להשחמה. מסננים ומספיגים במגבת נייר.

 

4. מכינים את רוטב הגבינה: שמים בסיר קטן 100 גרם גבינת רוקפור מפוררת, 1/2 מכל שמנת מתוקה ו־1/2 כוס חלב. מביאים לרתיחה ומבשלים תוך ערבוב כמה דקות עד שהרוטב סמיך מעט ויוצקים על הכרובית המטוגנת.

 

פסטה עם כרובית

 

החומרים הדרושים:

 

1 כרובית קטנה מופרדת לפרחים

 

5 כפות שמן זית

 

3 שיני שום קצוצות

 

1 בצל סגול קטן קצוץ

 

מעט אגוז מוסקט

 

8 עלי מרווה

 

1 חבילת פסטה פפרדלה או פטוצ'יני

 

מיץ וקליפה מלימון אחד

 

מלח, פלפל גרוס

 

3/4 כוס גבינת פרמזן מגוררת דק

 

חופן פטרוזיליה קצוצה

 

אופן ההכנה:

 

1. מבשלים את פרחי הכרובית במי מלח רותחים כ־4־5 דקות עד שהם מתרככים מעט. מסננים היטב.

 

2. שמים במחבת רחבה את השמן וכשהוא חם מוסיפים את המרווה, השום והבצל ומטגנים כ־2־3 דקות.

 

3. מוסיפים את פרחי הכרובית, אגוז המוסקט, המלח והפלפל ומטגנים כ־5 דקות עד שהכרובית משחימה פה ושם בשוליה.

 

4. מבשלים את הפסטה, מוסיפים למחבת, מערבבים יפה, מוסיפים את מיץ וקליפת הלימון, מערבבים יחד כדקה. מוסיפים את גבינת הפרמזן המגוררת, מכבים את האש, מערבבים פנימה את הפטרוזיליה ומגישים.

 

פרחי כרובית אפויים בציפוי אגוזים 

 

החומרים הדרושים:

 

1 כרובית טרייה ומוצקה, מופרדת לפרחים

 

2 ביצים טרופות

 

1 כף חרדל דיז'ון חלק

 

1 כף מיונז

 

מיץ מלימון

 

מעט אגוז מוסקט

 

מעט שבבי צ'ילי

 

מלח, פלפל גרוס

 

100 גרם אגוזי מלך

 

אופן ההכנה:

 

1. מבשלים את פרחי הכרובית במי מלח רותחים כ־5 דקות. מסננים היטב.

 

2. שמים את האגוזים במעבד מזון ומרסקים לתערובת פירורית. שימו לב לא לטחון את זה דק מדי לאבקה, אלא לפירורים, כמו פירורי לחם.

 

3. מערבבים בקערית את כל שאר החומרים למעט האגוזים.

 

4. אוחזים פרח כרובית בקצה הגזע שלו. טובלים כל פרח בתערובת הביצים, אחר כך באגוזים המרוסקים ככה שרק הגזע נשאר חשוף. ככה עושים עם כל הכמות ומניחים על מגש מרופד בנייר אפייה.

 

5. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות למשך 20 דקות.

 

מחית כרובית נהדרת

 

החומרים הדרושים:

 

1 כרובית טרייה ומוצקה מופרדת לפרחים

 

3 שיני שום קצוצות

 

60 גרם חמאה רכה

 

2 כפות שמן זית

 

1 כף עלי תימין קצוצים

 

1 כף עלי רוזמרין קצוצים

 

מעט אגוז מוסקט

 

מלח, פלפל שחור גרוס

 

100 גרם גבינת אמנטל, או צ'דר, או גאודה או מנצ'גו מגוררת דק

 

אופן ההכנה:

 

1. מבשלים את הכרובית במי מלח כ־5־6 דקות עד שהיא רכה דיה אך לא מדי. מסננים היטב.

 

2. שמים במחבת קטנה את שמן הזית ומטגנים בו את השום, התימין והרוזמרין כדקה. מוסיפים לכרובית.

 

שמים את כל המצרכים למעט הגבינה במעבד מזון ומרסקים בפולסים לתערובת לא חלקה מדי. מוציאים לקערה ומערבבים פנימה את הגבינה. אפשר לרסק במוט ריסוק.