כולנו נהנינו במהלך הסגר מחופים נקיים וזאת מהסיבה הפשוטה: איש לא ביקר בהם. נתונים של היום שאחרי מצביעים – עם ישראל לא למד דבר בעת שישב שבועות ארוכים בבית, וברגע שיצא החוצה הוא המשיך ללכלך.
נתוני "מדד חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה מתפרסמים בעוד העולם מציין את יום איכות הסביבה, והם מתייחסים לשבועיים האחרונים של מאי. 67% מהחופים שנמדדו דורגו נקיים עד נקיים מאוד, לעומת 74% בתקופת הסגר, שבועיים קודם לכן. ההערכה היא כי עיקר הזוהמה הצטברה במהלך חג השבועות, כאשר ההמונים יצאו לחופים כדי להתאוורר. בתקופה המקבילה אשתקד נמצאו 80% מהחופים נקיים עד נקיים מאוד.
מתחילת השנה: 59% מהחופים היו נקיים לפחות 70% מהזמן. החופים הנקיים ביותר הם באילת, באשדוד, בתל־אביב־יפו, בגן רווה, בהרצליה, בבת־ים, בעכו ובחוף השרון. האחריות לניקיון החופים שנבדקים היא בידי הרשויות המקומיות החופיות.
58% מהפסולת בים ובחופים בישראל מקורה במתרחצים שמשאירים אחריהם זוהמה. המצב חמור במיוחד בחופי הצפון, שם 80% מהלכלוך מקורו ממתרחצים. 32% מהפסולת בחופים היא אריזות וכלים מפלסטיק.
ונתונים מהעולם: מדי שנה מושלכות לחופים כמויות ענק של שמונה מיליון טונות פלסטיק. במילים אחרות: משאית אשפה מלאה, בכל דקה.
ריכוז כמות המיקרו פלסטיק בים בישראל גבוה פי עשרה מחופי מערב הים התיכון כמו למשל צרפת, איטליה וספרד ‑ וגבוה מהממוצע העולמי.
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "אנחנו מציינים את יום איכות הסביבה העולמי ואת יום האוקיינוסים, ימים שמזכירים לנו את החשיבות של שמירת הסביבה החופית והימית שלנו נקיות, לטובת האנושות וכדור הארץ. אני קוראת לציבור בישראל לגלות אחריות, לא להגיע עם כלים חד־פעמיים ולא להשאיר פסולת בחופים".
לרגל יום האוקיינוסים הבינלאומי שיצוין בשבוע הבא תתקיים היום פעילות צלילת ניקיון תת־ימי במפרץ אילת. מחר ובימים הקרובים תתקיים פעילות דומה בחופי הים התיכון ‑ הכל בהובלת "משמר הים" של התאחדות הישראלית לצלילה, בשיתוף עם רשות הטבע והגנים ותוכנית "חוף נקי".