WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: יריב כץ

מובטלים בלי דמי אבטלה

בסוף החודש יסתיים תוקף ההוראה להעניק דמי אבטלה גם לעובדים שהוצאו לחל"ת בשל הקורונה - ומאות אלפי ישראלים לא יודעים איך ימשיכו מכאן • באוצר מתכוונים להאריך את תקופת הזכאות בחודש ולא יותר, אך כמה ימים לפני התאריך הקובע והצעד טרם בוצע • השר שמולי דורש הארכה עד סוף אוגוסט: "זו פצצה חברתית מתקתקת, שאם לא ננטרל - מאות אלפים יהפכו להיות עניים"

גד ליאור
26.06.20

מאות אלפי עובדים שאיבדו את פרנסתם בגלל משבר הקורונה עלולים להפסיק לקבל דמי אבטלה כבר החל מאמצע השבוע הבא, לאחר שחלפה תקופת זכאותם. זאת אם בממשלה לא יאשרו ברגע האחרון הארכה למשך הזכאות לדמי האבטלה המיוחדים לעובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת.

 

|

 

בשל המשבר הוצאו לחל"ת כמיליון עובדים בחודשים מארס ואפריל. מאז 19 באפריל, עם תחילת פתיחת המשק, ועד אתמול הוחזרו לעבודה כ־360 אלף איש, אך במקביל הוצאו לחל"ת עוד כ־128 אלף עובדים (כך, למשל, רק אתמול הוצאו לחופשה ללא תשלום כ־1,000 עובדים). בשל המצב המיוחד הוחלט באופן חריג להעניק דמי אבטלה לא רק לכ־150 אלף המפוטרים, אלא גם לכל מי שהוצאו לחל"ת. אולם, תוקף ההוראה המיוחדת הוא עד ל־30 ביוני, כלומר יום שלישי הקרוב. על מנת לתת מענה חלקי למצוקה של מאות אלפי ההעובדים שיאבדו את הסיוע מהמדינה, באוצר החליטו בימים האחרונים לגבש תוכנית שלפיה תקופת הסגר לא תיכלל בחישוב ימי קבלת דמי האבטלה, צעד שיאריך את תקופת הזכאות בכחודש. אולם, לפי שעה עדיין לא נעשתה חקיקה בהתאם והמשמעות היא שאם המתווה לא יתוקן, החל מיום רביעי הקרוב יפסיקו בהדרגה מאות אלפי ישראלים לקבל דמי אבטלה. לפי חישובי האוצר, עד סוף אוגוסט יאבדו 469,314 את זכאותם (ראו איור).

 

שר הרווחה איציק שמולי דורש הארכה עד אוגוסט. "עד לקיץ הקרוב נגיע לחצי מיליון מובטלים שנגמרה להם הזכאות לדמי אבטלה. זו פצצה חברתית מתקתקת שאם לא ננטרל, מאות אלפי ישראלים יהפכו להיות עניים חדשים", הוא אמר אמש ל"ידיעות אחרונות", והוסיף: "למערכות הרווחה ולמדינת ישראל אין יכולת להכיל אירוע בסדר גודל כזה. לקחת מאות אלפי ישראלים שהיו עד לפני משבר הקורונה חלק ממעמד הביניים, ובגלל מדיניות חסרת היגיון להטביע אותם מתחת לקו העוני זה מעשה בלתי מתקבל על הדעת. אני שב ודורש משר האוצר ומראש הממשלה להאריך את תקופת הזכאות לדמי אבטלה באופן גורף עד לסוף אוגוסט. בנוסף, אני דורש להאריך את המענקים לבני ה־67 ומעלה ולהתמיד במדיניות אי־קיזוז קצבאות. אסור לנו להשאיר אף ישראלי מאחור".

 

גורמים במשרד האוצר אמרו אתמול כי המטרה היא להסדיר את הארכת תקופת הזכאות בחודש, אך לא יותר. האוצר מעוניין לעודד כמה שיותר את המעסיקים להחזיר עובדים לעבודה, ולשם כך נקבע בין היתר שעל כל עובד שמוחזר לעבודה המעסיק יקבל 7,500 שקל. המטרה היא לא לשלם דמי אבטלה אלא לגרום למובטלים לחזור ולקבל משכורת מלאה במקום עבודתם.