WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: עדי פרץ

קרואסון בדרך לצפון

סמוך לגבול הצפון, בקיבוצים, בצמתים ובסמטאות: הצפון מלא בניחוחות של קפה משובח ומאפים מעוררי תיאבון • נורית פורן, עורכת סיורי אוכל בגליל המערבי, לוקחת אותנו לחמישה מקומות מושלמים לעצור לקפה ומאפה וגם לקחת הביתה

נורית פורן
27.07.20

תושה בייקרי, ראש הנקרה: צניעות מושחתת

 

אי שם סמוך לגבול הצפון שוכנת לה קונדיטוריה קטנה וצנועה שמציעה מאפים משובחים. שחף אברהם ותומר סויסה, שפתחו את המקום, הם חברים מהצפון שעבדו יחד. לאחר הרבה שנים של ניסיון במסעדות מובילות בארץ החליטו השניים להגשים את חלומם המשותף ופתחו את תושה. מקור השם הוא שילוב של שני השמות שלהם — תומר ושחף. תומר, שלמד אצל הנס וגלית ברטלה, אצל אסטלה, וגם עשה סטאז' בצרפת, יוצר בצניעות רבה עוגות ומאפים לפנתיאון, שעל חלקם גם קיבל פרסים והוקרה. במקום מוצעים מגוון רחב של מאפים ומוצרי קונדיטוריה, ובהם עוגות שמרים ועוגות בחושות, עוגות שוקולד וגבינה, מוסים, קרואסונים, כריכים נהדרים, קישים ועוד.

 

המקום נפתח לפני שלוש שנים וחצי בחלקו המערבי של חדר האוכל הפעיל של הקיבוץ, ובשנה האחרונה התווספה מרפסת מקורה ונעימה, שבה ניתן לשבת לשתות קפה או מיץ סחוט טרי ולאכול את כל הטוב שתומר יוצר. על השירות הנפלא אחראי שחף, ויחד זה קסם אחד גדול.

 

ההיילייטס: מאפה בסבוסה וצנוברים; כריך ריבת אגסים, סלק, גבינת פטה ואגוזי מלך; מאפה פטיסייר ופירות יער; עוגת הגבינה.

 

עוז פטיסרי. מהקיבוץ לפריז ובחזרה

 

א'' 15:00-08:00, ו' 14:30-07:30 , שבת סגור, כשר, 052-8399795

 

קורון פטיסרי, קיבוץ עברון: בולונז'רי פטיסרי אמיתי

 

סיפור קטן על עוגה גדולה — את הקינוחים של עטר כהן טורנוא הכרתי לפני יותר מחמש שנים במסעדת מיכאל בלימן. נכנסתי עם חברות לחגוג יום הולדת, הזמנו עוגת גבינה קלאסית, ואז היא הגיעה ונמסנו לתוכה. שאלנו מי אפתה, אמרו לנו שמדובר בקונדיטורית צעירה מהגליל. החיים המשיכו, ולימים פתחה עטר את קורון ונכנסתי להכיר. הזמנתי עוגת גבינה ובום, זה הכה בי. קראתי לה, שאלתי אם זו היא, וברגע שאמרה כן, הבנתי הכל.

 

כהן טורנוא (30), נשואה לדניאל ואמא לעמית, בן שנה ו־7 חודשים, למדה בבית הספר "בישולים" בתל־אביב ועשתה סטאז' בפריז אצל כריסטוף מישלאק. בגיל 27 היא פתחה את קורון פטיסרי — פטיסרי צרפתי קלאסי העושה שימוש בחומרי הגלם הטובים ביותר, וכל קינוח ומאפה בו נעשה עם הרבה מחשבה על איזון הטעמים והמרקמים. הכל כאן מדויק ומרשים, הצבעים נקיים והתחושה היא לגמרי פריז. המקום הקטן שוכן בתוך קיבוץ עברון, וויטרינת הקינוחים שלו היא אחת המרהיבות והמגרות שיש. לצד כל זה פועל המקום גם כבית קפה, שבו ניתן לשבת וליהנות מכריכים מצוינים, קרואסונים במילויים שונים, טארטים אישיים/טארטלטים, מאפים מלוחים ומתוקים, מאפי בריוש, קישים אישיים, כריכים ועוד.

 

תושה בייקרי. חדר האוכל הפך לקונדיטוריה | צילום: סופגי

 

א'־ה' 15:00-08:00, ו' 14:00-08:00, 04-9857787

 

מטרלו, קיבוץ עין זיוון: צילום מנצח

 

מה זה מטרלו? מערוך, באיטלקית. וגם בית קפה ומאפייה קטנטנה בקיבוץ, המציעה מאפי בוקר, טארטים ועוגות, מנות אוכל כמו כריכי קרואסון או לחם, סלטים ועוד, וכמובן - קפה מעולה. עדי פרץ, צלם במקצועו, התאהב במטבח דרך עדשת מצלמתו, הניח את המצלמה ב מטרלו צד והפך את התחביב למקצוע. הוא פתח מאפיית לחמים קטנה, שמהר מאוד התרחבה לבית קפה. מהרגע שנפתחה, לפני שנתיים, היא הפכה למוקד עלייה לרגל.

 

הנסיעה לאזור היא נסיעה קסומה, בין מטעי התפוחים והדובדבנים, המקום מעוצב נפלא, והתחושה חמה ומחבקת כיאה לקיבוץ. בשבתות המקום עמוס עם תור שמשתרך עד הדלת, ואם אתם רוצים לטעום את המקום כמו שצריך, כדאי שתגיעו מוקדם ככל הניתן, כי תכלס, במקומות כאלה הדברים הטובים נגמרים מהר מאוד.

 

גוד ברד בייקרי. השראה צרפתית | צילום: שאהין שאהין

 

ג' עד שבת, 15:00-09:00, 054-2468019

 

עוז פטיסרי, צומת מעיין ברוך: לפי המצב רוח

 

לראות בחור צעיר עומד מאחורי זכוכית גדולה, שממנה רואים את המטבח שבו הוא מכין את היצירות שלו, זה מרגש. צריך המון אומץ לפתוח קונדיטוריה בגיל כל כך צעיר, אבל כשאתה שלם עם עצמך ויודע שמה שייצא לך מהידיים יהיה מיוחד, אמיתי וטעים, אז הגיל הוא ללא ספק רק מספר.

 

עוז שחרי, בן 26, בן קיבוץ מעיין ברוך, למד בבית הספר לקולינריה "דנון" ולאחר מכן טס לסטאז' בפריז אצל ניקולה באשיר. הוא עובד בתחום המטבחים מגיל 16, ובתחום הקונדיטוריה מגיל 21, ומאמין בטכניקות צרפתיות עם שילובי טעמים מהאזור שלו והתרבות שלו. הוא פתח את עוז פטיסרי, קונדיטוריה בוטיק ובית קפה קטן ומקומי, שבו מכינים הכל במקום — מהבצקים ועד הלחמים ועוגות המוס. במקום מוגשות גם ארוחות בוקר שמתבססות על מוצרי הקונדיטוריה והמאפייה. תפריט הקונדיטוריה משתנה מדי יום בהתאם למצב רוחו של עוז ובהתאמה לזמינות ועונתיות חומרי הגלם.

 

קורון פטיסרי. ויטרינת קינוחים מרהיבה | צילום: עפרי וינטרוב

 

ב'-שבת 14:00-07:00, מתחם גן הצפון, צומת מעיין ברוך, להזמנות: 04-8880915, 054-8842204 אופיר.

 

גוד ברד בייקרי, מעלות־תרשיחא: הלוחש לבצקים

 

לפני שבע שנים התחלתי לעשות סיורי אוכל בתרשיחא. שלושה חודשים אחרי כן, נפתחה בסמטאות הכפר דלת ירוקה, ובתוכה מאפייה קטנה ומיוחדת. שם הכרתי בחור צעיר בן הכפר שאפה לחמי מחמצת שנראו כמו יצירות אמנות. המוטו של שאהין שאהין, האופה של גוד ברד בייקרי, מהרגע שפתח את המקום הצנוע שלו, הוא: "פשטות זה לא אומר מעט". מאפריל 2014 ועד היום הוא שומר על האני מאמין שלו בנוגע לאופי המקום, וזה מעורר כבוד. אין יותר מדויק ממקום שאתה נכנס אליו ויודע בדיוק מה תקבל ובאיזו רמה.

 

שאהין מחובר לצרפת מהרגע שהחליט שהוא רוצה ללמוד אפייה, אי שם בשנת 2003, כאשר עבד במסעדת אלומה בתרשיחא ושמע שם מוזיקה צרפתית שנגעה לו בנשמה, והיא דואגת מאז להטעין אותו בהשראה ויצירה אינסופית. הסמטה שלו בתרשיחא הפכה להיות אחת הסמטאות הלוהטות, ואליה מגיעים חובבי הפחמימה מכל הארץ. מאחורי הקלעים וליד התנורים שלו הוא יוצר לחמי מחמצת, מאפים ופוקאצ'ות בצורה מושלמת, והקרואסונים משתנים בהתאם למוזה, לרגש ולעונתיות. המקום מציע גם קפה מעולה, והרחבה מול המאפייה מעניקה פתרון נהדר למי שבאים לקנות קפה ומאפה לקחת.

 

נורית פורן | צילום: אלעד גרשגורן

 

את כל הטוב הזה תמיד עדיף למצוא מוקדם בבוקר, כי עד 12:00 כל הדברים הטובים נעלמים. ובכלל, אין כמו מאפה חם שיצא מהתנור, וכשמדובר בשאהין גם אין לדעת מה ייצא, לכן עדיף תמיד להיות שם מוקדם.

 

האומנים 1, מעלות־תרשיחא, ג'-שבת 14:00-07:30, 04-6588445

 

 

הכותבת היא בעלת האתר "העולם על פי נורית" www.nuritporan.co.il/pws