לא שותקות: ביוזמת קצינות בחיל המודיעין ובמערך הביטחון מפרסמים מפקדי סיירת מטכ"ל, שייטת 13, 8200 ויחידות עילית נוספות קריאות נדירות לפקודיהם בעקבות אונס הנערה באילת. "קחו אחריות על עצמכם ועל הסובבים אתכם", כתבו הקצינים הבכירים, "אי־נקיטת עמדה או התעלמות - היא נקיטת עמדה".
הקצינות המשרתות ביחידות מסווגות כמו 8200, סיירת מטכ"ל, יחידה טכנולוגית של אגף המודיעין, שלדג ומערכים נוספים, לא יכלו לשבת בחיבוק ידיים נוכח האונס המטלטל באילת. האירוע הזה, יחד עם אירועים מחרידים אחרים שהתרחשו בתקופה האחרונה כמו המקרה באיה נאפה לפני כשנה, עוררו בהן תחושות כבדות שהן עדות להידרדרות ערכית ומוסרית בחברה הישראלית. לכן הן הרימו את הכפפה ופנו למפקדים הבכירים כדי שיוציאו מכתבים מיוחדים לחיילים ולחיילות.
"התחושה שהחברה בישראל נמצאת על סף תהום, יחד עם הרצון העז לפעול, הובילו אותנו להניע את היוזמה", הסבירה אחת הקצינות השותפה למהלך. "החשיבות בכך שמפקדי יחידות יצאו נגד התופעה של אלימות מגדרית היא כפולה: ראשית, כי יש בכך סיכוי לעקור מן השורש תרבות של אלימות מגדרית בתוך היחידות. שנית, מפקדים בכירים הינם מנהיגים, עיני הציבור נשואות אליהם, ולכן למסרים שיוצאים מתוך יחידות העילית של הצבא יש כוח להשפיע גם בחברה האזרחית. לצבא יש הזדמנות ויכולת לחנך לערכים חשובים אלו, מקום שנוצר בו ואקום, ומשרד החינוך אינו פועל באופן מספק".
המפקדים מצידם נרתמו מיד ליוזמה המבורכת ויצאו עם הודעות גינוי נרחבות כנגד האונס באילת בפרט ואלימות והטרדות מיניות בכלל.
"האלימות כלפי נשים, ששיאה הגיע באירוע המזעזע שהתרחש באילת, מהווה קו אדום. בכל מקום יכול לקרות אירוע, גם ביחידה כמו שלנו. חייבים לדבר על זה, חייבים לייצר תרבות ומסר שכל אירוע יטופל בחומרה, שלא תהיה הזדמנות שנייה, שחייבים לספר ולעדכן ואסור להבליג. אי־נקיטת עמדה או התעלמות - היא נקיטת עמדה. כשאני חושב על נשים, אני קודם כל חושב על הבנות שלי, שהן חכמות, חזקות, רגישות ומוכשרות. לאיזה עולם אני רוצה שיגדלו, איך תיראה מדינת ישראל כשהן ישרתו בצבא, ומה אני יכול לעשות על מנת להשפיע על זה. חייבים לנקוט עמדה ערכית".
"בעת הזו, כשהגלים ממקרה האונס המכוער באילת הולכים ומכים בכל קצות החברה שלנו, אסור לנו, לכולנו, לעמוד מנגד. מהאירוע הזה, ולצער כולנו מעוד אירועים רבים אחרים, משתקף
היבט בתרבות שלנו שדורש תיקון משמעותי. ודאי יש בקרבנו אנשים שרוצים להישמע אבל לא יודעים איך. ייתכן שיש בנו קורבנות שקולם נאלם. את הקולות האלה אנחנו רוצים לשמוע. אנחנו, מצידנו, לא נהיה סלחנים כלפי הפוגעים. הדברים שכולנו אומרים ועושים משפיעים על סביבתנו. קחו אחריות על עצמכם ועל הסובבים אתכם".
"כאבא, איש משפחה, אזרח ומפקד, אני חש שגם כאן יש עלינו אחריות. כחבורה ששמה לא פעם את טובת המדינה והחברה לפני טובתה האישית, כאנשים שמחזיקים בתפקיד מרכזי בכור ההיתוך שנקרא צבא הגנה לישראל, וכמשרתים, במלוא מובן המילה, של מדינת ישראל - אנו מחויבים לגנות ולהוקיע מעשים שמערערים את יסודות הביטחון האישי של כל אחד ואחת מאיתנו. דוגמא אישית, נקיטת יוזמה ומעורבות בנעשה סביבנו הם ברורים מאליהם בסביבה הצבאית שלנו כמפקדים. אני מקווה ובטוח שאלו נוכחים בעשייה שלנו גם במעגלים האחרים שאנו לוקחים בהם חלק, ראוי שכך יהיה. לצד המקצוע הצבאי והמחויבות שלנו לביטחון, נמשיך להוות דוגמא, ולפני הכל - להיות אנשים טובים".
"אני בוחר שלא לתת לאירועי האלימות המינית כלפי נשים, ששיאם באירוע המזעזע שהתרחש באילת, לעבור לידנו. אני מוקיע זאת בשאט נפש ורואה באירועים אלה דבר פסול, מבזה ונפסד. כל אירוע של אלימות או פגיעה על רקע מיני ומגדרי שקורה ביחידה הינו על ראש סדר יומי, מטופל בחומרה וזוכה להתייחסות רצינית ולמדיניות של אפס סובלנות. לכל אחד ואחת הזכות להרגיש בטוח - אני קורא לכם לא לעמוד מנגד אל מול אירועי תקיפה או הטרדה מינית, הן למקרים ביחידה והן מחוצה לה. אני רואה בכם דוגמא אישית לסביבתכם הקרובה, כיצד יש להתנהל במקרים כאלה. במידה שאתם עדים לאירועים מעין אלה - אין להעלים עין, אין לעבור בשתיקה".