WhatsApp FaceBook send e mail

התפרצות עכברת בנחלי הצפון

אם לא מספיקה הקורונה: משרד הבריאות עידכן על עשרות מקרים שהתגלו בעקבות ביקורים ביותר מעשרה נחלים בצפון, בהם הבניאס והחצבני

אדיר ינקו
14.10.20

בהמשך לחשיפת "ידיעות אחרונות" על הצטברות נדירה של מקרי עכברת בישראל וחשד לחשיפה לחיידק כתוצאה מרחצה בנחלים בצפון: משרד הבריאות עידכן אתמול כי לאחרונה התקבלו דיווחים על כ־50 מקרים של חולים בעכברת או חשודים בחשיפה לחיידק – לאחר שביקרו בנחלים באזור.

 

בהודעה מטעם המשרד נמסר כי "מהחקירות האפידמיולוגיות שבוצעו עד כה עולה שהחשיפה הייתה בנחלים הבאים: שניר (חצבני), ירדן, ג'ילבון, חרמון (בניאס), כזיב, זאכי, זוויתן, עמוד התחתון, בצת, תבור ועמיקם. נתוני התחלואה, ביחד עם הנתונים הסביבתיים (חריגות בדיגום במים והימצאות בקר בנחלים), מחייבים נקיטת צעדים למניעת המשך התחלואה. בהתאם לכך, המלצתנו לציבור היא להימנע מלהיכנס לנחלים בצפון בעת הזו ועד להודעה חדשה".

 

בשנת 2018 נרשמה התפרצות חריגה של המחלה בישראל, עם 36 מקרים מאומתים לצד כמעט 600 בני אדם שפיתחו תסמינים של המחלה אך לא אומתו.

 

"בימים שלפני הסגר היו כמה מקרים חריגים שעליהם דיווחו רופאים זיהומולוגים, בעיקר של מטיילים בנחל ג'ילבון", מספרת פרופ' מרים וינברגר מהמרכז הרפואי ע"ש שמיר (אסף הרופא) ויו"ר האיגוד למחלות זיהומיות. "זו מחלה שיש לה פנים רבות והתסמינים שלה למעשה יכולים להצביע על הרבה מחלות אחרות. הגל הראשון של הופעת המחלה הוא הגל שאי־אפשר לזהות אותו והסימנים שלו אינם ספציפיים. חלק מהחולים מפתחים את הגל השני של המחלה, שבמהלכו יש פגיעה של איברים פנימיים והחולים הללו סובלים מאי־ספיקת כליות ואף יכולים להגיע לדיאליזה".

 

"לא כל כך ברור מה המקור להתפרצות הנוכחית", מוסיפה פרופ' וינברגר. "מה שהיה צריך לעשות זה לעדכן את בעלי הבקר ולהנחות אותם שלא להתקרב למקורות מים. ייתכן שזה לא קרה ולכן הנחלים הללו זוהמו על ידי הפרשות בעלי החיים באזור. אני מעודדת בהקשר הזה מבחינת הסגר, כי ברגע שמספר המטיילים בנחלים הללו פחת, זה ישפיע גם על התחלואה בעכברת. צריך למצוא פתרון לכך שהבקר לא יגיע לרעות בנחלים אלא שימצאו להם שוקת שתהיה רחוקה מהנחלים. הסיבה שזה לא קורה היא כנראה היעדר תקציב".