WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: AP

להציל את הכלכלה האמריקאית

טראמפ או ביידן? הנשיא הבא של ארה"ב יצטרך להתמודד עם מציאות כלכלית קשה: עשרות מיליוני אמריקאים שאיבדו את עבודתם, עוד מיליונים שנכנסו מתחת לקו העוני - וגירעון אימתני שרק ממשיך לתפוח • לפני כן הוא יהיה חייב להשתלט על המגפה

מאת ציפי שמילוביץ, ניו־יורק
03.11.20

אחרי שיתפזר אבק המרוץ לנשיאות, מתי שזה לא יהיה, הנשיא הבא - בין אם זה נשיא חדש, ג'ו ביידן, ובין אם זה דונלד טראמפ, שימשיך לקדנציה שנייה - יצטרך להתמודד עם המציאות הכלכלית הקשה מאוד שבה נמצאת ארה"ב. דור שלם של אמריקאים ממעמד הביניים ומטה מנסה לצוף בשיאו של משבר בריאותי שלא נראה כמותו במאה השנים האחרונות, וההתנהלות בוושינגטון בחודשים האחרונים שלפני הבחירות לא נתנה להם שום תקווה.

 

טראמפ הביא להישגים לא מעטים במדיניות הכלכלית שלו, ובראשם שוק מניות בשיא בכל הזמנים, דאגה לתעשייה האמריקנית ובניית מאזן סחר הפועל לטובת ארה"ב מול מדינות מובילות בעולם, ובראשן סין.

 

ואז באה מגפת הקורונה, והתוצר שעלה בכ־3% בזמן כהונת טראמפ צנח למינוס 6.5% ומספר המובטלים הכפיל את עצמו. החוב הממשלתי זינק מ־80% ל־105% ביחס לתוצר ולמרות הזרמת כסף רב למשק - פשיטות הרגל התרבו ומשפחות רבות הפכו ממעמד בינוני מבוסס למעמד שקרוב לקו העוני ואף מתחתיו.

 

לשני המועמדים לנשיאות מצפים אתגרים רבים בדרך לשיקומה של כלכלת ארצות־הברית. אלה הסוגיות הבוערות ביותר:

 

אבטלה

כמחצית מ־22 מיליון האמריקאים שאיבדו את מקום עבודתם בתשעת החודשים מאז פרוץ משבר הקורונה, עדיין מובטלים. קצב החזרה לעבודה איטי מאוד, ואלו שעובדים בשכר מינימום, שהקריסה הכלכלית פגעה בהם יותר מכולם, הם גם אלה שהכי מתקשים למצוא עבודה מחדש.

 

הנשיא הנבחר יצטרך למצוא דרך להגיע לסיכום עם הקונגרס על תוכנית המרצה חדשה, לאחר שאפקט תוכנית הסיוע בשווי שני טריליון דולר, שהועברה לפני חצי שנה, נמוג כמעט חלוטין. בין היתר העניקה התוכנית ההיא תשלום ישיר של 1,200 דולר לכל משלם מסים אמריקאי, ותוספת של 600 דולר דמי אבטלה מדי שבוע.

 

אי־שוויון ועוני

למרות הזינוק העצום באבטלה, במשך מספר חודשים שיעור העוני בארה"ב ירד כיוון שעבור לא מעט אמריקאים המענק הממשלתי היה יותר גבוה מהמשכורת שלהם.

 

החל מחודש יולי התנדף הסיוע הממשלתי, שיעור העוני החל לטפס במהירות בחזרה, וכיום לפחות שמונה מיליון אמריקאים חדשים נמצאים מתחת לקו העוני.

 

אי־השוויון הכלכלי בארצות־הברית הוא בעיה קשה נוספת שתעמוד בפני הנשיא הבא. הפערים האלה התרחבו בארבע השנים האחרונות לממדים שלדעת כלכלנים אמריקאים הם לא רק כמעט בלתי ניתנים לתיקון - הם גם מציבים איום של ממש על עתיד הדמוקרטיה האמריקאית.

 

הגירעון בתקציב

איום גדול לא פחות מציב הגירעון בתקציב הלאומי שנמצא בשיא כל הזמנים של 27 טריליון דולר - נכון לרגע כתיבת שורות אלו, כי הוא כמובן גדל בכל שנייה. זאת כתוצאה מהוצאות ממשלתיות אדירות במהלך משבר הקורונה לצד ירידה בולטת בהכנסות ממסים, בגלל הרפורמה שהעביר ממשל טראמפ, שעלתה לקופת המדינה 2.3 טריליון דולר.

 

ביידן לא הציג תוכניות לפיתרון בעיות התקציב, טראמפ מצידו טוען כי "אפשר להדפיס כסף".

 

קודם כל המגפה

הדרך שבה שני המועמדים מתכוונים להתמודד עם הבעיות הנ"ל שונה באופן מהותי. שניהם מסכימים שצריך תוכנית המרצה נוספת, וכאן נפרדות דרכיהם לחלוטין. דונלד טראמפ רוצה להזרים עוד כספים לתאגידים ולחברות גדולות, ומבקש לבצע חיתוך נוסף במסים. ג'ו ביידן, לעומתו, מכוון לסייע לעסקים קטנים, רוצה להגדיל את דמי האבטלה ולהעלות את שכר המינימום הפדרלי ל־15 דולר בשעה, כפול מכפי שהוא היום. ביידן גם מבטיח להעלות מסים למי שמרוויחים למעלה מ־400 אלף דולר בשנה.

 

אבל בסופו של דבר, הצורה שבה ארה"ב תתמודד עם המשבר הכלכלי שבו היא נמצאת תלויה בצורה שבה יחליט הנשיא להתמודד עם משבר הקורונה. יש חלקים שלמים בכלכלה האמריקאית שאפילו לא קרובים לחזור לעצמם - חברות התעופה, תעשיית התיירות, המסעדנות והבידור - וזה לא יקרה עד שארה"ב תשתלט סוף־סוף על המגפה.

 

טראמפ מזמן הרים ידיים מהניסיון לעצור את התפשטות הנגיף, והממשל שלו סבור כי צריך לשלם את המחיר האנושי - למעלה מ־230 אלף מתים וקרוב ל־10 מיליון מקרים מאושרים עד עכשיו - כדי לשמור על הכלכלה בתנועה ולחכות לבוא החיסון. ביידן סבור שאסור לקבל מציאות שבה אנשים פשוט מתים מהנגיף כמחיר כלכלי, לדעתו אי־אפשר להבריא את הכלכלה בלי להשתלט על הווירוס, ולכןהוא הריץ קמפיין שלם בהבטחה להתרכז קודם כל בצד הרפואי.

 

אומרים שהבחירות היום יקבעו את גורלה של ארה"ב בעשרות השנים הבאות, וספק אם אמריקה בוחרת בין שני נתיבים שונים יותר מאשר בתחום הכלכלי.

 

ציפייה בוול־סטריט

אחרי שנה טובה בבורסות בארה"ב הגיעה תקופה מתעתעת של חוסר ודאות וירידות חדות, שהתגברו בעקבות גל נוסף של מחלת הקורונה שמשפיע לרעה על הכלכלה. עכשיו עיני המשקיעים נשואות אל הבית הלבן כדי לראות מי ייבחר ומה הצעדים שינקוט כדי להתמודד עם המשבר הכלכלי שהביא איתו הנגיף.האם השוק יישאר אדיש לניצחון אפשרי של המועמד הדמוקרטי? האם החששות שביידן יעלה מסים ויסבסד פוליסות בריאות לכל אזרח, ישפיעו על המשקיעים ויביאו לגל ירידות בשווקים? קשה לדעת, אבל רוב המומחים מעריכים שגם אם יתחלף השלטון, ההשפעה של זה על הבורסות בניו־יורק תהיה שולית והשווקים יחזרו לעצמם.

 

על פי ההערכות, אם ביידן ייבחר, הדולר בעולם - וכמובן גם בישראל - ייחלש.

 

המספרים של המשבר הכלכלי בארה"ב

22 מיליון

מובטלים חדשים מאז מארס

 

 

27 טריליון דולר

הגירעון בתקציב הלאומי

 

8 מיליון

אמריקאים נוספים ירדו מתחת לקו העוני

 

 

2.3 טריליון דולר

הירידה בהכנסות ממסים