אחרי ארבע שעות של צפייה בוונדר וומן, באטמן, סופרמן, אקוומן, חייזרים ואנשי מאדים עולה הכתובית: "בשביל אוטום". שנייה אחר כך, על רקע רשימת הקרדיטים של 'ליגת הצדק: גרסת סניידר', נשמע השיר 'הללויה' של לאונרד כהן בגרסה שוברת הלב של הזמרת הקנדית אליסון קרואו. 'הללויה' הוא השיר שאוטום, בתו של במאי הסרט זאק סניידר, הכי אהבה בחייה, וקרואו, חברת משפחה קרובה, שרה אותו בלוויה שלה במרץ 2017 אחרי שאוטום התאבדה. היא הייתה בת 20 במותה.
ההמשך הפך לאחת הסאגות המדוברות בעולם הבידור האמריקאי בעשור האחרון: חודשיים אחרי התאבדות בתו, סניידר עזב ברעש גדול את הפקת הסרט שעמל עליו שנים. האולפן לא היה מרוצה מכמה מההחלטות שקיבל והאובדן הטרי לא בדיוק הותיר לו אנרגיה להתמודד עם הלחצים. במקומו הובא להפקה של 'ליגת הצדק' ג'וס וידון, הבמאי של 'באפי קוטלת הערפדים' ו'הנוקמים'. תוך זמן קצר הצליח וידון להסתכסך כמעט עם כל כוכבי הסרט, כולל - לפי דיווחים - גל גדות. בנובמבר 2017 הופץ 'ליגת הצדק', מקוצץ ושונה לחלוטין מהחזון המקורי של סניידר. הוא התרסק בקופות ונחשב לנקודת שפל בקריירה של כל המעורבים. בטוויסט נוסף בעלילה קמה תנועת מחאה אינטרנטית בשם releasethesnydercut# שקראה לאולפן לשחרר את הגרסה של סניידר.
עכשיו, סוף־סוף, זה קורה: 'ליגת הצדק: גרסת סניידר', הגרסה בת ארבע השעות שקרובה לחזון המקורי, עולה ב־HBOMax ב־VOD של yes, של Hot ובפרטנר. המבקרים והקהל מהללים, ורבים - בהם כמובן סניידר עצמו - מרגישים שהצדק נעשה. ודווקא עכשיו, ברגע שבו הוא חוגג ניצחון מקצועי ואמנותי, חשוב לו להגיד תודה למי שהייתה כלל הזמן לצידו. "גל גדות תמכה והייתה שם בשבילי", הוא אומר בשיחת זום ממשרדו בלוס־אנג'לס. "קיבלתי ממנה גיבוי ותמיכה מוחלטים - גם כאבא, עם כל מה שקרה לי, וגם כיוצר וכבמאי. כשיצאתי מחדש לפרויקט הזה קיבלתי ממנה את כל התמיכה האפשרית".
× × ×
בגיל 55 סניידר נחשב לאחד האנשים האהובים והחזקים - אבל גם השנואים והמקוללים - בתעשייה. אין מחלוקת על כך שהוא התברך בתועפות של כישרון ושאפתנות, אבל לא כולם אוהבים את האקשן הבומבסטי ואת הפיצוצים המוגזמים שמזוהים עם העשייה שלו. מצד אחד הוא עומד מאחורי להיטים כמו '300' ו'שחר המתים', האיש שגילה את גל גדות לאמריקאים ומי שמאמין באמת שקומיקס יכול לשמש דרך רצינית לדון בשאלות עמוקות של דת ואמונה. מצד שני הוא גם אחראי גם ל'באטמן נגד סופרמן' השנוא, זכה לביקורות קוטלות על 'סאקר פאנץ'', והמאיס את עצמו בזכות שימוש בלתי מרוסן בסלואו מושן ובשירי פופ משומשים שמותחים את סרטיו לשלוש ולארבע שעות.
'ליגת הצדק' היה אמור להיות סרט הקונטרה של אימפריית הקומיקס DC ואולפני וורנר לסדרת כוכבי־העל 'הנוקמים' של היריבים ב'מארוול'. הסרט נועד להיות הפרק האולטימטיבי בסאגה שסניידר השיק ב־2013 עם 'איש הפלדה', ולקבץ יחד את כל גיבורי־העל של DC: סופרמן ובאטמן, וונדר וומן והפלאש, סייבורג ואקוומן - ועם הבלחות של נבלים מיתולוגיים כמו הג'וקר ולקס לות'ר.
אבל הכל השתבש. האמון שקיבל סניידר מאולפני וורנר עם מינויו לבמאי וליוצר של סרטי סופרמן ובאטמן החדשים נפגע אחרי הכישלון היחסי של 'באטמן נגד סופרמן' ב־2016. הסרט, שיצר מאבק ראש בראש בין איש העטלף (בן אפלק) לחייזר שוחר הטוב (הנרי קאוויל), היה אחד הפרויקטים המדוברים של העשור הקודם. הציפיות היו בשמיים, אבל רוב המעריצים שנאו את התוצאה הסופית. נקודת האור היחידה הייתה ההופעה הקצרה של גדות כוונדר וומן.
בעקבות הכישלון ההוא האולפנים שלחו אל הסט של 'ליגת הצדק' את בכירי המנהלים כדי שיפקחו עין על הבמאי. "אפשר להגיד ששלחו אליי בייביסיטרים", סיפר סניידר בראיון. הוא ניסה בהתחלה להדוף את הביקורות ואת העקיצות מבית בעזרת הומור, אבל הנוכחות המנדנדת של החבר'ה מהאולפן התחילה להציק באמת כשהם בלמו כל רעיון שהעלה. כך למשל, המנהלים לא איפשרו לו לקדם קשר רומנטי בין באטמן ללויס ליין, אהובתו האבלה של סופרמן. בנוסף, הם דרשו שהסרט ייגמר אחרי שעתיים. "זו הייתה דרישה חסרת היגיון. איך אני אמור להציג שש דמויות וחייזר שמנסה להשתלט על העולם בשעתיים?" הוא תוהה ומוסיף בחיוך, "כלומר, יכולתי אולי לעשות את זה — אנחנו יודעים שמישהו עשה את זה — רק שאני לא ראיתי את זה".
כן, סניידר מעולם לא ראה את 'ליגת הצדק', הסרט שיצא ב־2017 והוא חתום עליו רשמית כבמאי אף על פי שהוא אחראי, לפי פרסומים, רק לרבע מהסצנות שמופיעות בו. לא רק שסניידר לא הגיע לפרמיירה, הוא סירב לשלם מכיסו עבור כרטיס ולראות את הסרט באולם, וגם כשעבד על הגרסה המחודשת התעקש להחרים את הסרט של וידון. "אשתי דבורה אמרה שזה יהיה שובר לב מדי", הסביר. "היא כן צפתה בסרט שהאולפן שיחרר ואמרה לי לא לראות אותו".
במרץ 2017, בשיא הקרבות המתישים בינו לבין האולפן, נמצאה בתו אוטום, סטודנטית בקולג', ללא רוח חיים בבית שלו ושל דבורה, שמשמשת גם כמפיקה של סרטיו. סיבת המוות: מנת יתר של כדורים. מותה היה הסוף הטרגי של מאבק ממושך שניהלה בדיכאון. את השכר שקיבל על הגרסה החדשה של 'ליגת הצדק' סניידר העביר לאגודה האמריקאית למניעת התאבדויות.
מי שהכירו את אוטום - ילדה ממוצא סיני שאומצה כתינוקת על ידי סניידר ואשתו הראשונה דניס - דיברו על כותבת מוכשרת שנועדה לגדולות. בכל סיפור או חיבור שלה הקפידה לכלול ציטוט של הסופר צ'אק פלהאניוק ('מועדון קרב'): "כולנו מתים, המטרה היא לא לחיות לנצח, אלא ליצור משהו שיחיה לנצח". במובנים רבים, 'ליגת הצדק: גרסת סניידר' הוא המורשת שהותירה. "זה לא היה קורה בלעדיה", אומר אביה. "היא תמיד תהתה מה הערך שלה. 'מה אני אמורה לעשות?' ואני הייתי אומר לה, 'מה זאת אומרת? את מדהימה! את הכי טובה בעולם!' והיא רק הייתה עונה: 'כן'".
רבים מאמינים שבמקום לשמור עליו ברגע הכי שביר בחייו, אולפני וורנר ו־DC ניצלו את הטרגדיה כדי להיפטר ממנו. סניידר מתעקש שההחלטה לעזוב הייתה שלו. "איבדנו את הרצון להילחם בכל כך הרבה מובנים. היינו כל כך שבורים, ואז פתאום אנחנו צריכים לנהל שיחות כאלה מול האולפן. אמרתי לעצמי, 'מה, באמת?' להרגשתי אני ודבורה עשינו את המעשה הנכון, כי מהנקודה הזאת ואילך או שהיינו מתווכחים על הכל או נכנעים להכל".
בתוך הטרגדיה האישית והמשבר המקצועי שהפכו את 2017 לשנה הנוראית בחייו, הייתה נקודת אור אחת: ההצלחה של 'וונדר וומן', שהפכה לתופעה עולמית וגרפה מיליארד דולר בקופות. דווקא עם שחקנית לא מוכרת מישראל שסניידר התעקש להמר עליה, הוא הצליח להוכיח שהחזון שלו לסרטי הקומיקס של DC יכול לעבוד. סניידר היה המפיק של הסרט - פאטי ג'נקינס נבחרה לביים - ובעוד הוא מנסה לבנות מחדש את חייו המפורקים הוא ראה איך העולם כולו מהלל את הליהוק המפתיע לתפקיד הראשי. זה לא היה פשוט. לא כולם התלהבו מהבחירה בשחקנית ישראלית אנונימית בארה"ב לתפקיד המיתולוגי, אבל סניידר התעקש. "אני זוכר שגל אמרה לי, 'זאק, אני כבר עמדתי לפרוש מהמקצוע. התכוונתי לחזור לחיות בתל־אביב. חשבתי שסיימתי עם הוליווד, היה לי רק אודישן אחרון אצלך'. ואז אמרתי - 'הנה וונדר וומן שלי'".
בקהילת הגיקים בישראל אתה סוג של גיבור כי יצרת את התופעה שקוראים לה גל גדות.
"גל היא פשוט חברה נהדרת, אין מילה אחרת. יש לי קשר רגשי אליה ולדמות. לא הייתי יכול להיות גאה יותר במה שקרה לה ולדמות שהיא מגלמת. עכשיו היא הוונדר וומן של העולם".
צילמת לגרסה החדשה סצנות עם בן אפלק. שקלת לצלם שוב גם את גדות?
"היו לי טונות חומרים איתה שלא השתמשו בהם בגרסת האולפן, רק לבוא ולבחור. כמעט כל מה שאתם רואים בסרט עכשיו לא היה בסרט הקודם, לפחות כך אני משער, וגל תמכה בי במאה אחוז בתהליך הזה. דיברתי איתה על הגרסה החדשה לא פעם, והיא אמרה לי שאני אעשה כל מה שצריך לעשות כדי להגשים את החזון שלי כולל לצלם כמה סצנות מחדש, אבל בסוף לא הייתי זקוק לחומרים חדשים ממנה".
× × ×
עוד לפני שסניידר החליט סופית לפרוש מההפקה, הוא נאלץ לסבול את הנוכחות של וידון, שהסתובב לו בין הרגליים וכתב סצנות חדשות תוך כדי צילומים. "חשבתי שהוא יכתוב לי כמה סצנות קוליות, שזה יהיה כיף", סניידר אומר כיום, אבל בהדרגה גילה שוידון השתלט על ההפקה. לא רק שהסרט הפך לאחד הכישלונות המהדהדים של השנים האחרונות, וידון הואשם בהתעללות בכמה מאנשי הצוות. העדויות על התנהלותו על הסט הובילו לגל תלונות על התנהגויות לא הולמות בעבר כלפי נשים וגם גברים, כולל על על הסט של 'באפי' האהובה, ועוד קריירה הוליוודית מצליחה מאיימת להימחק.
ריי פישר, שמגלם ב'ליגת הצדק' את הדמות המרכזית של סייבורג, הוא זה שהציף את הטענות נגד וידון. הוא התנהג "בצורה מגעילה, לא מקצועית, וקיבל את גיבוי המנהלים שמעליו", כתב בטוויטר, ואף פירט את שמותיהם של המנהלים המדוברים. בוורנר הודיעו על פתיחת חקירה, כשבמקביל נאלץ גם מנכ"ל האולפנים קווין צוג'יהרה לפרוש מהתפקיד בגלל טענות להתנהגות מינית לא הולמת. הסרט יצא בדיוק בשנה שבה נחשפה פרשת הארווי וויינשטיין ופרצה תנועת מי־טו. גדות, שכבר הפכה לאייקון של העצמה נשית, לא טענה שנפלה באופן ישיר קורבן להתנהגות של וידון, אבל הביעה תמיכה בחבריה לקאסט, והדגישה שגם התעללות מקצועית בגברים היא תופעה שלילית שראויה לגינוי. "החוויה שלי עם וידון לא הייתה הכי טובה", אמרה לפני חודשיים, והוסיפה בחידתיות: "אבל טיפלתי במה שקרה כשזה קרה, לקחתי את זה לדרגים הגבוהים והם טיפלו בזה".
מה בדיוק אירע על הסט בין גדות לוידון? יכול להיות שאף פעם לא נדע את הפרטים המדויקים, אבל לפי חלק מהעדויות התנהלו לא מעט ויכוחים על החלטתו של וידון להוסיף סצנות מיניות שהיו אמורות "להקליל" את דמותה של וונדר וומן. למשל, בגרסה המביכה שלו 'פלאש' (עזרא מילר) משתטח ונשכב בטעות על וונדר וומן, ראשו מונח ישירות על החזה שלה. גדות, לפי מקורות, סירבה לצלם את הסצנה. וידון השתמש בכפילה.
הסצנה המיותרת הזאת לא נמצאת בגרסה שסניידר שיחרר עכשיו. בכלל, בעוד שאצל וידון גדות היא בעיקר פרצוף יפה שמשאיר את הבמה לסופרמן ולבאטמן, הסרט החדש נותן הרבה כבוד לוונדר וומן. "אחד הדברים שאשתי אמרה לי על הסרט שהוצג בקולנוע זה שהסיפור של וונדר וומן הלך לאיבוד. שאין שם שום כבוד לדמות. אני תמיד דואג לתת יחס מעצים לדמויות הנשיות שלי, מבחינתי הן צריכות להוביל את העלילה כי הן מספיק מעניינות ולא צריכות טובות מאף אחד".
עוד לפני שזה הפך לטרנד הוליוודי, נשים חזקות כיכבו בסרטים של סניידר כמו 'שחר המתים' ו'סאקר פאנץ''. זה נכון גם לגבי 'ליגת הצדק: גרסת סניידר' - שבו ניתן מקום נרחב לדמויות של לויס ליין (איימי אדמס), אמו של באטמן (דיאן ליין) וכמובן וונדר וומן. נכון, גדות היא עדיין חלק מאנסמבל שחקנים רחב, לא ממש גיבורת הסרט, אבל הדומיננטיות שלה בהחלט מודגשת והיא הרבה יותר נוכחת בסצנות האקשן.
בחודש שעבר, בפוסט שהעלתה לאינסטגרם, גדות הביעה תמיכה ב'ליגת הצדק: גרסת סניידר' ופירסמה את התמונה שלה שסניידר צילם אי שם ב־2013, באודישן המכריע ל'וונדר וומן' — "אחרי שטסתי את כל הדרך מתל־אביב לאל-איי לביקור של 30 שעות", כתבה. מה שמזכיר גם לו שאולי הגיע הזמן לעשות את אותו מסע בדרך ההפוכה. "אני מבטיח בקרוב לקפוץ לביקור בתל־אביב", הוא אומר בחיוך.