WhatsApp FaceBook send e mail
נירה ורותי רוסו

טעם של פעם

חוסר הוודאות מכרסם כל פינה טובה, וזה בדיוק הזמן להכניס לתנור סיר פלא עם עוגות בחושות קלאסיות. עם שדרוג, כמובן. נירה ורותי מנחמות

נירה ורותי רוסו | צילום וסטיילינג: רותי רוסו
20.08.21

עוד מפעל מינויים של תיאטרון ביקש שנירשם לעונה הקרובה, ושוב הצהרנו שאין לנו מושג מהחיים שלנו מה יהיה, ושוב אמרה המוכרנית שבעצם, גם לה אין.

 

אבל דרך שיח זה, הזדקקה אמת פשוטה: מדוע כולנו, בישראל ובעמים, מעוכים כאילו דרס אותנו מכבש גלקטי? למה גם אם לא השתנה דבר בחיינו, מכת מצרים הקורונית הזאת משבשת לנו את התאים בגוף? ובכן, אולי לחברים ולשכנים יש בדיוק אשפוז, או שימוע, או פרידה זוגית, ואצלנו הכל בסדר, אבל הקרקע עליה אנו עומדים זזה ללא הפוגה; ימינה, שמאלה, באלכסון, לתהום. פלא שהמוח לוקה במחלת ים מתמדת? אין לנו שליטה על כלום. שום פרט בחיינו הקטנים אינו בר־תכנון יותר.

 

ובכן, ניצמד לעוגות־לבן בחושות ופשוטות, רצוי משולבות פרי, כמו מימי הקיבוץ. הנאה חריפה מובטחת. יכול להיות שהיא תעצים אותנו עד כדי חיסון, מיגון, מיסוך, ריחוק חברתי, ואולי צעידה קצרה ומסרון אוהב למישהו? בכל מקרה, לא יזיק.

 

המלכה: עוגה בחושה עם לבן

 

רוב האזרחים כאן יודעים שבמגע של אבקת אפייה עם לבן חמצמץ או כל אחיו מהסוג הניגר, מתרחשת ריאקציה מבעבעת המתפיחה ומקלילה את התערובת. זכרו רק ששתי כוסות סוכר הן הרבה מדי לשלוש כוסות קמח וארבע ביצים ולבן.

 

הנה הקאמבק ששוטף את האומה: העוגה של ציפי מן הקיבוץ, שנאפתה בכלל על כיריים, בסיר פלא. מקץ 40 שנה, כולנו מבינים שהיא נפלאה כפי שהיא, רק מופחתת סוכר.

 

חומרים:

 

1/2 כוס ריבה אדומה (שזיפים, משמשים, נקטרינות, אוכמניות, דובדבנים) רצוי ביתית. ראו מתכון.

 

200 גרם חמאה רכה

 

קורט מלח

 

1 ו־1/4 כוסות סוכר

 

4 ביצים גדולות

 

250 גרם קמח תופח

 

1 ו־1/4 כוסות (יותר ממכל) לבן, אשל, יוגורט או קפיר

 

1 כפית תמצית וניל

 

2 כפות שקדים קלופים וקצוצים

 

הכנה:

 

1. מערבלים ביד, במיקסר או במעבד את החמאה, הסוכר, הווניל, השקדים והמלח לבלילה אחידה.

 

2. מוסיפים את הביצים אחת־אחת.

 

3. מוסיפים לסירוגין את הלבן והקמח.

 

4. משמנים, או מרפדים בנייר אפייה, תבנית בגודל 24־26 או מלבנית המכילה כ־8 כוסות.

 

5. מחממים תנור ל־180 מעלות. בתנור של נירה יש להפעיל טורבו. בתנור של רותי – אין צורך. אנא בדקו את שלכם ללא טורבו.

 

6. יוצקים לתבנית מחצית מן הבלילה. מוסיפים כפות־כפות מן הריבה (אפשר להגדיל כמות עד 2/3 כוס), ומסיימים במחצית הבלילה הנותרת.

 

7. אופים 45 דקות. בודקים מוכנות עם קיסם או עם שיפוד קטן.

 

אופציה לזיגוג: בעוד העוגה חמה, ממיסים 1/2 כוס ריבה משובחת ב־1/4 כוס ליקר תפוזים, או שקדים, או קסיס (אוכמניות). מבצעים חתכים קטנים בקצה סכין על פני העוגה, ויוצקים ומברישים על הכל את הסירופ החם.

 

עוגת לבן - לימון - שקדים

 

עוגה נהדרת, מבוססת על מתכון של שמרית גולדברג צפדיה, השפית המוכשרת של 'ניופאן'.

 

חומרים:

 

לשתי תבניות אינגליש קייק או תבנית 26:

 

4 ביצים בינוניות, מופרדות, בטמפרטורת החדר

 

1 ו־1/4 כוסות סוכר

 

1/2 כוס שמן

 

גרידה מלימון אחד + מיץ מ־2 לימונים

 

1 כף ליקר שקדים

 

2 כוסות קמח תופח

 

פלוס 2 כפות שקדים טחונים

 

1 שקית אבקת אפייה

 

1 כוס לבן או יוגורט

 

הכנה:

 

1. מקציפים במיקסר את החלבונים עם הסוכר לקצף יציב ורך.

 

2. מוסיפים תוך המשך הקצפה את החלמונים, בזה אחר זה.

 

3. מחממים תנור ל־170 מעלות.

 

4. מנמיכים את מהירות המיקסר לבינונית ומוסיפים תוך ערבול את השקדים, אבקת האפייה, הקמח, גרידת ומיץ הלימון. מפסיקים ברגע שהבלילה מעורבת.

 

5. מעבירים לתבנית משומנת. ואופים בתנור החם 45 דקות בתבנית 26, או 25־40 דקות בתבנית אינגליש קייק.

 

6. רוצים זיגוג? ערבבו 4 כפות מיץ לימון עם 3 כפות אבקת סוכר. הברישו את התבנית.

 

טיפ קטנטן: במקור, העוגה של שמרית גולדברג צפדיה, הכילה 1 כוס שמנת מתוקה 15% או 38%. כדאי לנסות גם את הערבוב הזה.

 

ריבת שזיפים מרוכזת

 

היא מתוצרת עצמית. היא מצומצמת וסמיכה ומחוזקת בליקר שקדים, כמו אמרטו או דומיו, והיא נרקחת משזיפים בשיא העונה. קנו אותם בשלים מאוד. חסכתם והשבחתם את טעם הריבה בו־זמנית.

 

אם מגישים לשולחן גביעי יוגורט או לבן, ולצידם צלוחיות ריבה ביתית כזאת, מקבלים קינוח קטן ומקסים בסטייל עדות הלדינו. אם משלבים אותה בעוגה בחושה (המכילה יוגורט, כמובן) ייפתח קצת האופק.

 

חומרים: (אפשר להכין מחצית הכמות)

 

1 תפוח עץ, עם קליפה, חתוך קטן וללא גלעינים, אך כולל הליבה (יש בה המון פקטין)

 

1 ק"ג שזיפים אדומים

 

אופציה: 1/4 כוס ליקר שקדים, או 2 כפיות תמצית שקדים טובה + 1/4 כוס מים

 

900 גרם סוכר לבן

 

1/4 כוס מיץ פירות או שייק פירות עם אחוז גבוה של פרי

 

הכנה: (פשוטה עד גאונית)

 

1. רוחצים היטב ומגלענים את השזיפים. חותכים ל־2, מעל לסיר הבישול, כדי לשמור על כל טיפת עסיס.

 

2. שמים על המשקל את הקערה העמוקה, שבה השתמשתם לשקול את השזיפים, כשהשזיפים עוד בתוכה. יוצקים לתוך הקערה את הסוכר, עד שהמשקל יראה 1,900 גרם.

 

3. מעבירים לבלנדר או למעבד יחד עם הליקר, או התמצית + 1/4 כוס מיץ פירות.

 

4. מוסיפים עוד 1/4 כוס מיץ פירות ומערבלים יחד, לרסק אחיד.

 

5. מעבירים לסיר עמוק, שימנע התזות, מכסים באופן רופף עד שמגיע לרתיחה עזה, עם בועות, אך לפני שנחרך.

 

6. סוגרים את המכסה, מניחים עליו מגבת, כדי שפעולת הבישול תימשך בלי השגחה שלכם. משהים לפחות רבע שעה ורצוי יותר.

 

7. הנה הקטע הסוער: מסירים את המכסה, ומבשלים את העיסה הנוזלית על להבה גבוהה, תוך בחישה והשגחה, 10 דקות.

 

8. מניחים להתקרר כשעה ואז מוודאים שהריבה סמיכה. אם לא – חוזרים על הרתחה עזה עם בועות, ובוחשים לפרקים. מעבירים לקערה רחבה ומניחים להתקרר. הפעם הריבה תתקרש ותתעבה.

 

כד פשוט לשקילה ולנפח

המזל הגדול בכד השקילה החמוד הזה, הוא שהתיאור שלו והוראות ההפעלה נשמעים הרבה יותר מסובכים, מאשר השימוש בו בפועל.

עכשיו, כאשר שהייה אופנתית בבית משלבת גם את חגי תשרי ומאפיו, שקילה נוחה בקערה נוחה היא מתנת הגורל. כד השקילה עם הידית והפייה מוצב על בסיס דיגיטלי ובשעה ששוקלים, מודדים גם את הנפח בכוסות ובמיליליטרים. וההפעלה פשוטה.

אנרגיה: סוללה

תכולה: ליטר/3 ק"ג

שיווק: סולתם

מחיר: כ־150 שקל

 

המסע המופלא מן הבית

עדיין אנחנו מחפשות ספר מסע־ציור־שרבוט לילדים, שיעלה על זה, מבית ההוצאה של Usborne הבריטי המופלא. ברור שהוא יפתה גם אתכם לצייר ולמסגר את כל מה שתפגשו בדרך, בתבניות שפויות המתאימות לצביעת מבוגרים.

לרכוש: באמזון או באתר של הוצאת הספרים מגדלור, או בבית ההוצאה של Usborne. היזהרו רק שהמבחר הצבעוני והמסחרר לא יתקוף אתכם. מתנה לכל גיל עם נפש צבעונית.