30 שנה אחרי שנחנך יפונה המתחם שעדיין מכונה "התחנה המרכזית החדשה" בתל־אביב מאוטובוסים בסוף 2023, ואחריו יישאר פצע בטון ענק כסמל לטעות תכנונית בת יותר מ־60 שנה. הסיכום שהגיעו אליו השבוע משרד התחבורה, עיריית תל־אביב ורשות מקרקע ישראל (רמ"י) להעברת 5,500 נסיעות אוטובוס וכ־50 אלף איש שעוברים בתחנה מדי יום לשלושה מסופים זמניים אחרים, שאמורים להיבנות באזור בתוך שנתיים, יוצר לוח זמנים מאתגר מאוד, כפי שהגדיר אתמול ראש עיריית ת"א רון חולדאי: "זהו צעד ראשון בדרך הארוכה שלפנינו".
למה תפונה התחנה המרכזית?
כפי שהזהירו מראש תושבים באזור ונדחו באדישות, התחנה גורמת למפגע של פקקים וזיהום אוויר, מגושמת ומוזנחת. התפיסה של תחנה אחת גדולה לעיר כבר מיושנת, והנוסעים עצמם מעדיפים להשתמש ככל האפשר במסוף ארלוזורוב, שגם מחובר טוב יותר לרכבת.
מה יחליף את התחנה?
התוכנית השאפתנית כוללת שלושה מסופים זמניים, העיקרי שבהם במתחם פנורמה ליד אבו כביר, לא הרחק מהתחנה הקיימת ובקרבת הקו הירוק של הרכבת הקלה, מסוף קטן יותר ברחוב החרש יהיה קרוב לתחנת ההגנה של רכבת ישראל, ומסוף הלוחמים בחולון, שישמש בעיקר מסוף לוגיסטי וחניון לילה לאוטובוסים, וגם מעט מאוד קווי אוטובוס. הכוונה היא להשאיר מספר מצומצם של קווים באזור התחנה הקיימת, כנראה מחוץ לבניין.
מתי תיבנה התחנה המרכזית החדשה בצומת חולון?
כל המסופים המדוברים אמורים להיות מוחלפים במידה רבה במרכז תחבורתי חדש שייבנה בצומת חולון, מעל תחנה של המטרו והרכבת הקלה ובקרבת תחנה של רכבת ישראל. גם רמ"י תהיה שותפה לתכנון, לצד עיריית תל־אביב ומשרד התחבורה, וככל הנראה גם קרסו נדל"ן, שמחזיקה בחלק מקרקעות המתחם. "המטרה תהיה ליצור במקום תשתית למקומות עבודה ופעילות מסחרית, כדי שאנשים יוכלו להגיע למשרד בתחבורה הציבורית, לרדת מהאוטובוס, המטרו והרכבת הקלה ולעלות לבניין המשרדים, ולא יצטרכו לבזבז זמן על עוד נסיעות", אומר יקי קווינט, מנכ"ל רמ"י. לוח הזמנים רחוק כאמור: בעוד כ־10 עד 12 שנה, אבל המטרו לא יפעל קודם, ואולי יתעכב עוד.
כמה יעלה פינוי התחנה?
בניית שלושת המסופים ותוספת של קווים, אוטובוסים ונהגים יעלו כ־500 מיליון שקל לעשור. רוב העלות תתקזז מהחיסכון של תשלום 40 מיליון שקל בשנה שכירות לנצבא, בעלת התחנה המרכזית. משרד התחבורה, עיריית ת"א ונצבא יתחלקו במימון 100 מיליון השקל הנוספים.
לוח הזמנים ריאלי?
"זה לא יקרה מחר בבוקר, אבל המפגע הזה, שהוא גם תחבורתי וגם סביבתי ובריאותי, יפונה ממקומו", אומרת שרת התחבורה מרב מיכאלי, שזירזה בחודשים האחרונים את הדיונים לקראת ההסכמה על הפינוי. "סגנית ראש עיריית תל־אביב ומחזיקת תיק התחבורה בעיר, מיטל להבי, אמרה ל"ממון" כי "לוח הזמנים אפשרי ויקבל דחיפה מעיריית ת"א, גם אם הפינוי יגלוש לתחילת 2024". במשרד התחבורה אומרים כי לא נדרשים עוד אישורים רבים להתחיל את העבודות במתחם פנורמה, והפינוי יהיה הדרגתי. פעילות תועבר למסופים האחרים ולארלוזורוב ברגע שיתאפשר, לא יהיה מהלך אחד גדול בבת אחת בעוד שנתיים. מנגד, חברות התחבורה הציבורית המשתמשות בתחנה טרם עודכנו ויידרשו גם הן להיערכות לא קצרה.
מה יקרה לבניין התחנה המרכזית?
בעיריית ת"א ונצבא בוחנים שילוב בין הסבה למגורים, תרבות ומסחר. הריסת התחנה היא אתגר גדול בגלל כמות פסולת הבניין האדירה שתיווצר. תושבי דרום תל־אביב ירצו לראות פינוי מהיר של ה"אקוודוקטים", גשרי האוטובוסים המובילים אל התחנה וממנה ומכערים את הסביבה. אולם לנוכח העבודות על הרכבת הקלה בשדרות הר ציון אי־אפשר יהיה לפרקם לפני שפעילות האוטובוסים תפונה ממנה ברובה הגדול. על פי המתווה, גשרי האוטובוסים יפורקו בתוך 4־3 שנים, ורק בעוד כ־15־10 שנים ישנה הבניין של נצבא את ייעודו על פי ההגבלות הרגולטוריות של עיריית תל־אביב. התושבים חוששים שבמקום יוקם מגדל לעשירים שיהיה מנותק מאופי השכונה. חשש נוסף הוא שבזמן שבו יעמוד המבנה ללא פעילות הוא ימשוך פעילות משולי החברה שתשפיע על כל האזור סביבו.
מה רוצים נציגי התושבים?
הפעילים שנאבקו שנים נגד התחנה רוצים שהשטח הענק שמתפנה יוקדש לתושבים. חלקם אמרו שמדובר בהזדמנות בלתי חוזרת להפוך אותו לסנטרל פארק, מתנה לתושבי דרום תל־אביב עוד מאות שנים קדימה. בכל מקרה מבקשים התושבים שכל מה שלא יוחלט ייעשה בתיאום איתם ומתוך ראיית הצרכים של תושבי דרום העיר. שולה קשת, חברת מועצת העיר ת"א־יפו שנמנית עם מובילי המאבק, אמרה ש"כדי שמתחם התחנה המרכזית עצמו לא יהפוך לנטל נוסף על השכונות המוחלשות ממילא, על הרשויות לקדם תוכנית עם מטלות יזמיות המיועדות לצרכים קהילתיים וחברתיים כמו יצירת מלאי של דיור חברתי, שטחים ירוקים, מבני תרבות ועוד".