בחודשים האחרונים היו עסוקים בני הזוג הנצחיים גל אוחובסקי והבמאי איתן פוקס, "הפאוור קאפל" של קהילת הגייז, בעבודה על סדרת טלוויזיה חדשה שעוסקת בהטרדות מיניות בחברה הדתית. עכשיו התפוצצה פצצת תבערה דומה לא רק בסלון ביתם, אלא גם בלבה של הקהילה שהיא מראשיה. הדיונים בסדרה שכבר הוצעה לאחד הזכיינים הוקפאו השבוע "לאור הסיטואציה המורכבת", כפי שניסח זאת אחד השותפים למהלך.
ביום שלישי התפרסמו בכאן 11 העדויות של גברים צעירים כי אוחובסקי תקף אותם מינית ומאז הקהילה נמצאת בסערה. חצי ממנה, בעיקר חברים של אוחובסקי שמכירים אותו ואת פועלו שנים, חושב שההתקפות נגדו מוגזמות, הוצאו מפרופורציות ולא מגיעות לו, בהיותו זה שהכניס את השיח הגאה לקונצנזוס. החצי השני לעומת זאת, מחכך ידיים בסיפוק, או כפי שאומרת מקורבת לאוחובסקי: "הקארמה נשכה אותו. גל נהג באלימות רבה כשהוא הוציא אנשים מהארון באכזריות. יהודה פוליקר אמר שהוא לא יסלח לו, והיו הראל סקעת ויהודית רביץ. לא חסר. זו אלימות לכל דבר. בעיניי אין הבדל בין לתת למישהו סטירה במהלך מפגש מיני או להוציא מהארון. אז השבוע האלימות הזו הגיעה אליו".
דקה אחרי פרסום התחקיר על אוחובסקי, הצטרף למועדון המפוקפק של בכירי הקהילה המטרידים - על פי העדויות, כמובן – גם איתי פנקס־ארד, פוליטיקאי ופעיל בקהילת הלהט"ב בישראל. לפי העדויות שנחשפו ב"ידיעות אחרונות" וב־ynet הוא קיים יחסי מין עם שני נערים בני 17 שפגש בפעולות והרצאות בתנועת הנוער איגי, תוך שהוא מודע לכאורה למצבם הנפשי הפגיע.
שני הבכירים נהגו באותה דרך. הישעו את עצמם מתפקידיהם הרשמיים – זה מנשיאות איגי ארגון הנוער הגאה, והאחר מתפקידו כמחזיק תיק הקהילה גאה בעיריית תל־אביב – ופירסמו פוסטים מתנצלים, אבל הנזק כבר נעשה. "גל מבין עכשיו שזה קרב חייו", אומר אחד מידידיו. "איזו מורשת הוא ישאיר אחריו: ראש וראשון למובילי המאבק לשוויון והנורמליזציה של הלהט"ביות, או 'המבוגר שהטריד אותי'".
העדויות הקשות נגד השניים הציפו בתגובה שני קולות מנוגדים, שבכוחם לקבוע את צורת מערכות היחסים בקהילה בעתיד. אלה שאומרים "זה גיל ההסכמה, כולנו שכבנו עם גברים מבוגרים מאיתנו כשהיינו נערים, ככה זה הומואים זה לא כמו סטרייטים", מול אלה שאומרים: "זה שזה קרה לכם לא אומר שזה בסדר לעשות את זה הלאה, את התופעה הזאת צריך לגדוע כי היא פסולה גם אצלנו הגייז, וזה שזה רווח לא הפך את זה לפחות מצלק".
שעות קשות
פנקס־ארד (47) הוא ההומו שכל אמא הייתה רוצה אם היה לה בן גאה. משפיען ופעיל, חבר מועצה בעיריית תל־אביב, שכיהן בעבר כיו"ר אגודת הלהט"ב בישראל, בעל תדמית נקייה, איש משפחה. אוחובסקי (65), עיתונאי ואיש תקשורת בולט, הוא הבועט הלא קונפורמיסט. משפיען אבל אחרת, שהתבטאויותיו החריפות הוציאו לו שם לטוב ולרע. פנקס הוביל את המאבק לאפשר גם לזוגות חד־מיניים לקבל שירותי פונדקאות בישראל וזכה בבג"ץ תקדימי לפני מספר חודשים. הוא נשוי מ־2005 ולו ולבן זוגו יש שלוש בנות. אוחובסקי לעומת זאת נטול ילדים מבחירה, בזוגיות עם פוקס מ־1988 ואף היה שותף ליצירת כמה מסרטיו המצליחים.
העדויות שנחשפו ב"ידיעות אחרונות" בנוגע לפנקס־ארד זיעזעו רבים, בעיקר בגלל התדמית הממלכתית שלו. "כמי שנלחם כל חייו עבור זכויות הקהילה היקרה לי כל כך, אלה שעות קשות עבורי ועבור משפחתי. אבל אני לא הסיפור כאן, אלא מי שנפגעו ממני", כתב בפוסט שפירסם. הטענות הקשות שירטטו שני מקרים שונים שאירעו לפני יותר מעשור בהם הזמין שני חניכים שהכיר בהרצאה ולטענתם, המפגשים הסתיימו ביחסי מין מבלי שקיבל את הסכמתם המלאה - ולאחר שהסיר את אמצעי המניעה. "לפני 15 שנים ראיתי את הדברים אחרת, בתרבות שהייתה רווחת בקהילה, והיום ברור לי שאלה מעשים שאסור היה שיקרו", הסביר פנקס־ארד.
"רופאים מכירים בבית חולים, עורכי דין בבתי משפט והומואים מכירים במסיבות ובארגונים", מצטרף חבר בקהילה. "איתי נחשב בקהילה מהגוד גאייז, בשונה מרוב הדור המבוגר יותר. הוא סימן את השינוי החיובי. אבל אף אחד לא נפל מהכיסא כשיצאו העדויות. לא מהסיפור הראשון והשני, וגם לא משלושת האחרים שעלו אחר כך בבורסת השמות בפוסטים, כולם אבני דרך בקהילה. רוב התיאורים, גם בסיפורים המזעזעים, זו מציאות שאנשים מכירים. כך היה. כמעט כולם היו בסיטואציה כזו בשנים ההן".
ומה לגבי אוחובסקי?
"כל הדבר הזה מאוד הפתיע אותו. את האנשים שסביבו פחות. כשאתה מפורסם זה אחרת. גל מאוד חשוב כבר 35 שנה – בטלוויזיה, בקולנוע, בעיתונות – ויש משהו בהילה ש'עושה את זה' לאנשים, ולמרבה הצער אלה הסיפורים שלא יצאו. אני מניח שלאורך השנים היו כל מיני סיטואציות".
אלא שלא מדובר רק על "כל מיני סיטואציות". א', שלפי התחקיר של כאן חדשות נפגש עם אוחובסקי לפני כשנה וחצי, טוען כי השניים קבעו להיפגש לאחר ששוחחו באפליקציית היכרויות. "הוא תיקשר כמו חיה", סיפר א'. "יותר מחמש פעמים הוא ניסה להפוך אותי בכוח ולגעת". לפי עדות נוספת, גבר שנפגש עם אוחובסקי למטרות עבודה סיפר כי בשלב מסוים הוא זינק עליו והתחיל לנשק אותו. "ניסיתי להדוף אותו. הוא כפה את עצמו עליי למרות התנגדותי", תיאר. המשטרה כבר הודיעה השבוע שנפתחה חקירה בעניין.
מיד עם פרוץ הפרשה, במקביל לשכירתו של יועץ התקשורת רונן צור, כתב אוחובסקי פוסט כואב בפייסבוק. "לא העליתי בדעתי לפגוע באיש או אשה, לא העליתי בדעתי שפגעתי. מסתבר שטעיתי. כאשר קיבלתי את הטענות כלפיי להתנהגות לא ראויה, התכווצה לי הבטן. חשתי תחושה קשה של אכזבה אישית, מכך שלא הבחנתי בכך בזמן אמת, ובעיקר מועקה גדולה על כך שחברים שלי לקהילה נפגעו ממני".
לא כולם התרגשו מהמילים הנרגשות. "במשך שנים גל ידוע כאדם נקמן, שמוחק אנשים שנמצאים איתו בסכסוך", הסכים להגיד אחד מהם. "זה היה ידוע בעיר ש'אף אחד לא רוצה לריב עם גל אוחובסקי'. אז שלשום הוא כתב פוסט מסביר וקיבל 954 לייקים ו־136 חיבוקים, כולל מאושיות כמו מורן רוזנבלט, או מעופר ניסים שבדרך כלל נמנע מלהגיב. כתבו לו 'אוהבים אותך', 'מאמינים לך', 'לא שוכחים את התרומה'".
"אין לי ספק שכל מה שאומרים עכשיו על גל אוחובסקי הוא אמת. אני אפילו די בטוח שזה רק קצה הקרחון", אומר יותם הכהן, פעיל בקהילה שמכיר את אוחובסקי בצורה אינטימית. "אין לי ספק בזה כי זה קרה גם לי – הייתי בסיטואציה מינית לא נעימה ודי דוחה עם גל אוחובסקי. אני אדגיש שמה שקרה בינינו בפירוש לא נכנס תחת ההגדרות של 'אונס' או 'תקיפה'. לא חושב שהייתי יכול להאשים אותו בכלום בבית משפט. אבל הסיטואציה הייתה לי מאוד לא נעימה והרגשתי שגל לא רק שמתעלם מחוסר הנעימות הזאת, אלא ממנף אותה כדי לקבל את מה שהוא רוצה.
"אחרי שזה קרה, מספר אנשים אמרו לי שזה ידוע, ושאני לא היחיד. לא אמרתי כלום, כי בשום שלב לא ממש אמרתי 'לא', וזה היה בסיטואציה מאוד מפוקפקת ומה יש לי להיכנס ראש בראש מול גל אוחובסקי. אפילו עכשיו זה יהיה פדיחות כשאמא שלי תקרא את זה. אבל מסתבר שיש אנשים יותר אמיצים ממני. אז אולי אני לא מספיק אמיץ כדי להיות הראשון שמדבר, אבל אולי גם לדבר עכשיו שווה כדי שאולי יהיה אחד פחות שיתבייש לדבר בעתיד".
אבל הטענה היא שגם במקרים שהתפרסמו בתחקיר הייתה הסכמה.
"אולי הדבר הכי חשוב מכל הסיפור הזה הוא עניין ההסכמה. קו ההגנה של אוחובסקי הוא שלא היה ברור מה רצינו. שהוא לא הבין. אבל מאוד קל לתת הסכמה, מאוד קל להבין אותה כשהצד השני בעניין, ומאוד קל לראות שהיא לא שם כשהוא לא. זה יכול להיות בשאלה 'הכל בסדר?', או אפילו קשר עין או מגע. החלק הקריטי הוא להיות קשוב ורגיש לצד השני. אם אתה קשוב לאדם שמולך ההסכמה יכולה להיות ברורה מאוד גם בלי מילים. כשמישהו לא מחפש הסכמה, גם להגיד 'זה לא נעים לי' הופך להיות 'לא מספיק ברור'. זה העוול של אוחובסקי. זה לא איזה רמז מסתורי שהוא פיספס".
הוא לקח אחריות והתנצל.
"אין לי את הזכות להחליט בשמם של אחרים שנפגעו, אבל אני אגיד על עצמי שאני לא צריך התנצלות. הצעד היחיד שיכפר על מה שעשה הוא להיעלם מהחיים הציבוריים עד סוף ימיו. שיעזוב אותנו ואנחנו נעזוב אותו. אין לי צורך בנקמה אבל חברי הקהילה שלנו צריכים לדאוג אחד לשני כשהשני חלש או במצב פגיע. גל אוחובסקי ניצל אותם. לא מגיע לו להיות חלק מהקהילה שלנו ובטח שלא להיות דמות מובילה בה. אותו המסר צריך להיות לאיתי פנקס: אל תתנצל, תתפטר. קיבלתם כוח וניצלתם אותו בצורה בזויה, הפתרון היחיד הוא לשלול מכם את הכוח הזה".
שחף סגל, אשת תקשורת וחברה של אוחובסקי, לא בוחלת במילים כשהיא יוצאת להגנתו: "צריך להבין שבין גברים הכל קורה מהר יותר, חזק יותר ולא פעם גם כוחני יותר. אז נכון, בלי קשר למגדר - מין חייב להיות בהסכמה ונעים לכל הצדדים, אבל נפגשת עם אדם זר למטרת סקס והסקס לא מצא חן בעיניך? קח אחריות, קום ולך. אמרת 'לא' וזה המשיך - זה פלילי וזה אונס. לך למשטרה. תתלונן רשמית, לא רק לתקשורת. יותם כהן אמר: הוא היה צריך להבין לבד'. אני מצטערת בשביל גל שהוא לא היה בבית הספר בשיעור טלפתיה. איך בסיטואציה מינית, אתה לא אמרת 'לא' והפרטנר היה צריך לנחש?"
אולי לא מדברים ולא מתנגדים כי מפחדים ממנו.
"שיעשה מה? מייחסים לו חשיבות או כוח יותר ממה שיש לו. הוא לא ראש הממשלה. שי אביטל לא חזק? קסטיאל לא היה חזק? אבל תוך דקה צצו שם עדויות מגובות, כי היו שם דברים אמיתיים. היוזמה להציף את הפגיעות המיניות בקהילה מבורכת. אף אחד לא אמר 'אצלנו זה לא קורה'. אבל קצת פרופורציות. חבר טוב שלי אמר: 'אם היה לי שקל על כל סקס שהתחרטתי עליו', וזה בדיוק זה. מה אני אמורה להבין מציטוט כמו 'בזמן שזה קרה נהניתי, אבל אחר כך לא הרגשתי עם זה נוח?' זה חיים של בן אדם".
מסר למתלוננים
ההסכמה הגורפת בקהילה היא שהפרסום פתח נושא טעון, אלא שגם כאן התגובות נחלקות בין אלה שמברכים על גל #METOO שיגיע, בעוד אחרים מזהירים מגל עכור של "ציד מכשפות". "זה אנשים שאני מכיר וזה מכאיב לי לדעת שזה הסיפור עליהם", אומר חבר משותף לפנקס־ארד ולאוחובסקי. "אני בחיים לא נחשפתי לשמועות על דברים כאלו לגביהם. מה שאני כן יכול לומר, שהשיח באפליקציות מאוד בוטה, גרפי, חד־משמעי וישיר. אתה נכנס ומחליט אם אתה רוצה להשתתף בזה או לא. האם זה מזמין סיטואציות מורכבות, למקומות שצריך לעצור? כן, אבל זה נכון ליחסים תמיד. זה מחייב חידוד של המושגים ולהבין ש'לא זה לא'. האם זה מחייב לינץ' ציבורי? ממש לא.
"אנחנו מאמינים לכל מי שמתלונן או שנפגע, אבל הגענו למציאות שבה עניינים חשובים ורגישים מנוהלים במקום האחרון שבו הם צריכים להתנהל - ברשתות, בציוצים ובפוסטים אנונימיים".
"חיזור גברי הומואי הוא אגרסיבי", אומר חבר בקהילה. "אצלנו המיניות היא על השולחן. לפעמים אנשים נמצאים בתוך הרגע לא שומעים או לא רוצים לשמוע את ה'לא', וצריך לדבר על זה. לכן הדבר הזה חיובי כי הוא מציף שיח. כולם מדברים על זה, וזה מצוין, כמו שמדברים על סמים בקהילה. צריך שיהיה גם לנו 'פורום תקנה', מרחב בטוח להציף את הדברים. צדק מאחה מה שנקרא. עכשיו זה הזמן של ההומואים וזה בסדר. טוב שזה קורה".
מובילי דעה ומפורסמים רבים ניצלו את ההזדמנות לפרסם פוסטים בפייסבוק. רבים מהם, שיתפו בסיפורים אישיים מזעזעים – ואנונימיים - על הטרדות מיניות שחוו. אחרים כמו איש חיי הלילה ופעיל זכויות הקהילה תומאס שמש, מצאו לנכון לכתוב נגד "המתלוננים הסדרתיים". "מהיכרותי עם גל ואיתי זה נשמע לי הזוי", הוא אומר בשיחה עם "ידיעות אחרונות". "כל עוד לא הוגש כתב תביעה שהגיע לשופט שאמר 'אתה אשם', מבחינתי זה עליהום אחד גדול. כולם פתאום כותבים פוסטים. דור המי־טו יחד עם דור המילניאל'ס משועממים ומחפשים עוד לייקים. זה להתעסק במשהו שלא קיים".
המשטרה פתחה בחקירה, אז כנראה שכן קיים.
"אני דווקא שמח שנפתחת חקירה משטרתית ואני משוכנע שהיא תנקה את גל. להישאר בשמועות ובהאשמות שלא הגיעו למשפט, זה נוראי בעיניי. אני מקווה שזה יוציא החוצה את המקרים האמיתיים. אוחובסקי ופנקס זה לא המקרים האמיתיים. זה לא מובן מאליו שהם התפטרו. תראי לי את אייל גולן שהצטער. גם נשיא המדינה קצב לא התחרט מעולם".
איפה אסי ועברי
אחת השאלות שהועלו בשיחות סגורות היא לאן נעלמו בכירי הקהילה, בעיקר אלו שנוטים להגיב ולהיות לוחמנים בהזדמנויות אחרות. "כולם מתחנפים אליו, שומרים עליו, מדברים על זה שעושים לו משפט שדה", אומרת אשת תקשורת שקרובה לקהילה. "וזה עצוב כי ככה מעבירים מסר למתלוננים נוספים שהוא עדיין אדם חזק וכדאי להם לשתוק. אולי יש מחשבה בקהילה, שאם לא יגיבו ישכחו מהנושא. כבר 30 שנה שיש המון הטרדות מיניות והמון יחסי מרות בקהילה. הנושא הזה כל הזמן עולה וצף וכלום לא קורה. עם גל זה יהיה עוד יותר בולט. הוא עיתונאי, שיודע איך המערכת עובדת. ללא ספק יעשו להם הנחות. שני גברים לבנים, עשירים, בעלי השפעה ומעמד ותל־אביבים".
החברים אומרים שעושים לו משפט שדה.
"נו, באמת. לאיבגי לא עשו משפט שדה? לאייל גולן? אז מה חדש? אבל ההומואים זו קבוצת כוח בתקשורת, וכולם גברים לבנים וזה מאוד משמעותי. את תראי שלא ייצא מזה כלום. את איבגי פיטרו מיד מהתיאטרון. על ארז דריגס כולם עפו והנה קורה פה משהו לא פחות גדול מזה, והייתי בטוחה שייקחו את ההזדמנות - ולא. איפה עברי לידר, אסי עזר, שמעת אותם? אפילו למרב מיכאלי הייתה תגובה רפה, שלא לדבר על האגודה ועל איגי, שלא מוקיעים את גל. תחשבי מי מגיע לאיגי. זה לא כמו להגיע לצופים. הם מגיעים מראש במצב מאוד פגיע בתנועת נוער שמיועדת למתלבטים. ילדים בקשיים, מראש אתה מגיע מנקודת פתיחה רגישה יותר וזה כר יותר פורה להטרדות. כמו נשים ומפקדים בצבא".
היחידה שהסכימה להתייחס לטענות לאן נעלמו המפורסמים המיליטנטים היא אורנה בנאי. "קשה לי", היא עונה בכנות. "גל הוא חבר, אדם עם הרבה תכונות טובות ולא קל לי לחרוץ את דינו לחומרה. האינסטינקט שלי היה לחזק אותו. כי כשנופל עליך דבר כזה, ולא ברור לי אם נכון או לא, זו רעידת אדמה וליבי איתו. אם הוא לא היה חבר שלי הייתי עפה על זה מזמן. כחברה שלו עצוב לי עליו כמו על מי שנפגע".
אנשים בכירים או מפורסמים מרשים לעצמם יותר?
"מפורסמים מרשים לעצמם יותר. אולי הם יוצאים מנקודת הנחה שכולם ירצו להיות איתם, וזו תפיסה דוחה. יחד עם זה, יכול להיות שדווקא בגלל הפרסום, לפעמים הם הופכים להיות טרף בעיני הלא מוכרים. קל יותר להאשים, כי זה עושה יותר רעש. אם כי לרוב כשאדם מתלונן, אישה או גבר אני נוטה להאמין לו. אולי הדברים האלו זה סימן טוב, ניקיון אורוות וטיהור. אולי אנשים בעמדות כוח יפשפשו במעשיהם. גל הוא איש שאני אוהבת וכשקורה לך דבר כזה עולמך מתהפך. אז כואב לי עליו. אני חוויתי את זה על בשרי שהוא כוחני. הוא כעס עליי כשהייתי בארון. נפגעתי ממנו וגם הבנתי. הסברתי לו שהכוחנות בעייתית. אני באופן אישי סלחתי לו כי גיליתי אדם מקסים. יש בו כל כך הרבה ניואנסים. יש אנשים שקל לי לראות עליהם שהם גסים ובהמות אבל הוא לא כזה".
ארון כפול
באיגי מיהרו לתמוך בחניכים וגם להבהיר כי אוחובסקי נשא בתפקיד ייצוגי בלבד. "בשנים האחרונות לגל לא הייתה גישה לחניכים או למדריכים", אומר בכיר בארגון. "נשיא זה בעיקר תפקיד של כבוד. כן הייתה לו מעורבות בהחלטות המרכזיות וכן יש לנו אחת לכמה חודשים סמינרים שבהם הוא היה נותן הרצאות ומדבר עם קבוצות, אבל לא אחד על אחד. אנחנו מזועזעים. זה היה הלם טוטאלי. אנחנו לא נכנסים לחיי המין של אף אחד ובטוח יש הבדלים בין גל של העמותה ביום־יום לגל של החיים הפרטיים. גם במקרה עם איתי, אין לזה שום קשר אלינו. אמנם מדובר בחניכים של איגי, אבל באותה מידה זה יכול היה לקרות עם תלמידים בהרצאות שהוא מעביר בבית הספר. איתי אמנם עוזר לנו פה ושם אבל הוא לא חלק מהארגון. הבאנו אותו להרצאה בגלל שהוא דמות ציבורית גאה ומצליחה, אבל אין לו קשר אלינו.
"כולנו יודעים שלכולנו יש חיי מין פעילים מאוד, בתוך עמי אני חי, אבל לא חשבנו לרגע על הטרדות כאלה ואחרות מצד הסגל. אנחנו גם לא יודעים אם חקרו את המתלוננים ובדקו אותם אבל כמובן לעולם לא נפקפק בהם. נשמח שהעניין יטופל ושהאמת תצא לאור לכאן ולכאן".
החשש הגדול כעת הוא מעוד סטיגמה שתרדוף את הקהילה. "אין ספק שהורים היום מפחדים לשלוח את הילדים שלהם לארגון גאה כי 'יש בקהילה המון פדופילים'", אומר נתנאל אזולאי, פעיל עבר של איגי שחווה הטרדה מינית בעצמו בצעירותו.
נראה שיש כאן דפוס פעולה ברור, אנשים מבוגרים מפורסמים וחזקים שמנצלים צעירים שמעריצים אותם.
"כן, אבל לצערי זה קורה בכל מקום, לא רק בקהילה. אני חושב שהניצול שצריך לדבר עליו הוא ב'טקסי החניכה' של בני הנוער. אנחנו ההומואים אין לנו את המקום לחוות מיניות בטוחה או לדבר עם איש חינוך על הכל באופן בטוח, להתייעץ, אז יוצא שאנחנו הולכים לאנשים בוגרים בתוך הקהילה ויש אנשים שמנצלים את זה. זו בעיה מוכרת שיש בקהילה".
"כמישהי שמחשיבה עצמה חלק פעיל בקהילה, ומי שחוותה יותר מפגיעה מינית אחת, לא רק שאין לי מילים, יש לי בעיקר דמעות", מסכמת כרמל מילנר סהר, בכירה לשעבר באיגי. "אנשים שחווים פגיעה מינית בין אם מכוונת ובין אם כזאת שהתרחשה בלהט האקט המיני הם אנשים שליבם יצולק לתמיד.
"במקרה של גייז לפעמים ישנו ארון כפול, אחד כזה שאולי טרם יצאו ממנו בפני קרוביהם ועוד אחד, כזה שנכנסים אליו לאחר שנפגעו מינית. אני מברכת על כל תלונה, מעודדת כל שיח בנושא, בטח ובטח בקהילה שלי שאני גאה להשתייך אליה תמיד אבל עוד יותר בשנים האחרונות, כשנושאים שהיו אצלנו טאבו הופכים מדוברים יותר ויותר, כמו סמים, פגיעות מיניות, פדופיליה ועוד. אנחנו בני אדם כמו כולם. עם צרכים, עם רגשות, ולפעמים גם עם חטאים".