נטלי ומורדי אוקנין, הישראלים הכלואים באיסטנבול בגין צילום ארמונו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, עירערו אתמול על ההחלטה להאריך את מעצרם ב־20 יום, שהתקבלה ביום שישי האחרון. יממה אחרי בעלה, פגשה אתמול נטלי את עורך דינה הישראלי ניר יסלוביץ', וביקשה לשאול לשלום ילדיה. "מה שלום ילדיי? אני מודה לעם ישראל על התמיכה הגדולה בנו", אמרה אוקנין, המוחזקת בכלא לנשים בטורקיה.
"ראיתי לביאה. איך שנכנסתי היא התרגשה לראות אותי", אמר עו"ד יסלוביץ' בתום הפגישה. "היא שאלה מה הם יודעים ומה לא? איך הם לא מצליחים להבין שאני אישה פשוטה שלא מתעסקת בכלל ולא קרובה להתעסק בריגול? יודעים שהשתתפתי בפרסומת של אגד? נראה להם שמרגלת עושה את זה?"
יסלוביץ' הוסיף כי "התנאים שלה מינימליים אבל טובים יותר מאלה של בעלה. אנחנו כרגע שוקדים להביא את תנאיהם לרמה טובה יותר, ואני יודע שמשרד החוץ שוקד על שיפור התנאים. כבר היום ראיתי במו עיניי הודות למאמצים של משרד החוץ שנטלי זכתה לקבל אפילו שוקולד לתוך החדר, כיכר לחם ופחית קולה".
עורך הדין הישראלי ציין כי האישור שקיבל לבקרם הוא קבוע. "אנחנו מלאי תקווה ואמונה שהרשויות בטורקיה ימצאו לנכון לקבל את הטיעונים כבדי המשקל שאנחנו כתבנו בערעור וכולי מלא תקווה וציפייה שאנחנו נצליח במאמצים משותפים של כל מי ששוקד על המלאכה להשיב את נטלי ומורדי הביתה", הוסיף.
הערעור שהגישו בני הזוג מוגדר בטורקיה כ"התנגדות" למעצרם, ואינו דומה להליך ערעור בארץ על מספר ימים במהלך חקירה. הצפי הוא שההחלטה תתקבל בתוך שבוע עד עשרה ימים מהיום, והיא תקבע אם השניים ישוחררו בחזרה לארץ, לחלופת מעצר בטורקיה או כלל לא. ההחלטה תתקבל על ידי שופט וללא דיון.
אתמול אירעה התפתחות מדאיגה בפרשה, שלא מיטיבה עם הסיכוי לשחרורם הקרוב של בני הזוג: שר הפנים הטורקי, סולימאן סוילו, סיפק התייחסות ראשונה מצד בכיר במדינה למעצרם של בני הזוג. "הם לא סתם צילמו את הבית של ארדואן, הם התמקדו עליו ואפילו סימנו אותו", אמר. "ייתכן שאפשר לקרוא לזה ריגול מדיני וצבאי. מי שיחליט מה יקרה בהמשך זה רק בית המשפט". דבריו, שנאמרו בפגישה עם שר הביטחון של מונגוליה שמבקר בטורקיה, מהווים התייחסות טורקית רשמית ראשונה למעצר – והם הובאו באתר החדשות הטורקי ג’ומהורייט.
מדובר באדם בכיר מאוד בטורקיה, שמשמש כסגן יו"ר מפלגתו של ארדואן. סוילו לא מקורב מאוד לארדואן וייתכן שההתבטאות שלו מעידה על מאבקי כוח פנימיים בטורקיה, שאליהם נקלעו בני הזוג. מה שבטוח הוא, שההתבטאות של סוילו מסבכת את העניינים: המשמעות היא שטורקיה מתבצרת בעמדתה, לא מקבלת את העמדה הישראלית שמדובר בזוג מטיילים תמים, ושאין בכוונת השלטונות לפתור את המשבר הזה בשקט.
דבר מדאיג נוסף בדבריו של סוילו הוא האזכור של בית המשפט הטורקי, דבר המרמז על אירוע ממושך, כיוון שידוע כי מערכת המשפט הטורקית מתנהלת בקצב איטי.
נראה כי הטורקים נחושים להשאיר את הפרשה על סדר היום ולתת לישראל להזיע. הם שואפים להגיע לדרג הישראלי הבכיר, ובישראל אכן נערכים לאפשרות להטיל למערכה את התותח הכבד ביותר: הנשיא הרצוג, שכבר מעורב במגעים מאחורי הקלעים ובמקרה הצורך ישוחח עם ארדואן.
בישראל פועלים בכמה ערוצים בניסיון להביא לשחרורם של בני הזוג. בציר המרכזי פועל ראש המוסד דוד ברנע מול מקביליו בביון הטורקי, ובמקביל נערכות שיחות בין בכירים ישראלים וטורקים ברמה המדינית. הטורקים לא הציגו בשיחות האלה דרישות ספציפיות והבהירו שהמסר הישראלי שבני הזוג אוקנין אינם מרגלים התקבל ונבחן.
למרות המגעים המדיניים והמשפטיים, נערכים בני המשפחה לכך שההסתבכות באיסטנבול תימשך יותר זמן ממה שחשבו, ושירז בן־הרוש, בתה של נטלי שנעצרה בטיול לחגיגות יום הולדתה ה־44, פירסמה סרטון שבו קראה לעזרת הציבור במימון המאבק.
הפגישה של נטלי אתמול עם עורך דינה ארכה שלוש שעות מבעד לזכוכית מחוסמת ושפופרת, אך תנאיה לפי הבדיקות הישראליות היו הוגנים. אוקנין דוברת טורקית ואנגלית, דבר שסייע לה לתקשר עם הסוהרות ויתר האסירות.
מוקדם יותר אתמול ביקרו את מורדי ואת נטלי נציגים רשמיים מישראל. הקונסול באיסטנבול רונן לוי ביקר את נטלי בכלא, בעוד את מורדי ביקר הקונסול הכללי בטורקיה אודי איטם. הדיפלומטים הישראלים נפגשו גם עם רשויות בתי הכלא כדי להבטיח שבני הזוג יקבלו תנאים נאותים וראויים. במשרד החוץ ציינו כי "הביקורים ארכו פרק זמן ארוך ובמהלכם גם הועבר לבני הזוג הביגוד והציוד הנדרש".