WhatsApp FaceBook send e mail
|

מכה לחברות המשקאות אושר המס על משקאות ממותקים

למרות לחצים כבדים של החברות, החל מ־1 בינואר השתייה המתוקה מתייקרת • החברות הפסידו גם בקרב על משקאות הדיאט: ימוסה ב־70 אגורות לליטר • יו"ר ועדת הכספים: "לא נכנענו לפופוליזם"

מאת גד ליאור
15.12.21

למרות הלחצים הכבדים, חברי ועדת הכספים לא התקפלו בפני חברות המשקאות ואישרו אתמול את הטלת המס החדש על המשקאות הממותקים. בדיון הוחלט להעמיד תקציב של 40 מיליון שקל למאבק בסוכרת ובהשמנה, במסגרת אישור החוק שייכנס לתוקף ב־1 בינואר 2022. זהו המס השני שהוועדה מאשרת, לאחר ששר האוצר אביגדור ליברמן חתם גם על צו להטלת מסים על כלים חד־פעמיים, שהוצאו מחוק ההסדרים ואושרו ללא חקיקה ראשית רק בוועדת הכספים. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ אלכס קושניר, התייחס ללחץ שהופעל על חברי הוועדה: "כולנו ראינו את הקרקס שנעשה פה בשבועות האחרונים מצד לוביסטים וחברות המשקאות. למרות זאת, לא נכנעו ללחצים ולפופוליזם, והעברנו צו שמטרתו אחת ויחידה – שמירה על בריאות ילדינו".

 

|

יין תירוש הוחרג

 

המיסוי על משקאות ממותקים יישאר שקל לליטר, והמס השנוי במחלוקת על משקאות הדיאט יישאר על 0.7 שקל לליטר. היום הוחלט להחריג בצו זה את יין התירוש, מתוך הבנה שמדובר במוצר שהצו עליו לא ישפיע על הצריכה. מה שעלה עוד בדיון הוא שמיץ שיש בו פחות מ־5 גרם סוכר ל־100 מ"ל, שזה מיץ לימון – יוחרג מהחוק. אם יימצאו מיצים נוספים עם כמות כזאת נמוכה יחסית של סוכר, גם הם יוחרגו וייעשו תיקונים בהתאם בצו. ביחס לנושא של כפל המס שהוצג בוועדה, סוכם עם רשות המסים ואגף תקציבים שתהיה בחינה מחדש בתחום הזה על הצו, עד מחר בבוקר, אז יובא בפני הוועדה הפתרון שלהם. "הסוגיה של כפל המס היא בהחלט לא המטרה", אמר ח"כ קושניר.

 

הכסף מהמיסוי יגיע לשני מקומות – 80 מיליון שקל לתוכנית הממשלתית להורדת צריכת הסוכר ו־40 מיליון שקל לקופות החולים, כדי שיוכלו להתמודד טוב יותר עם מניעה וטיפול במחלת הסוכרת ובהשמנת יתר.

 

החרדים זועמים

 

במהלך הדיון ביקשו חברי כנסת מהסיעות החרדיות, בראשות ח"כ ינון אזולאי, לדחות את הטלת המס בשנתיים, אך הצעתם נדחתה. ח"כ אזולאי טען כי "אי־אפשר להטיל על הציבור מס כזה עם פטיש 5 קילו. זה לא ילך". ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) אמר בדיון כי "מישהו הבטיח לאוצר 380 מיליון שקל ממס השתייה המתוקה ומכאן ואילך הכל באטימות, אין קשב ואין היגיון. חבל שדווקא בדבר שכולם בעד, אתם מתנהלים ככה. כולם רוצים להרגיל את הציבור לשנות הרגלי צריכה ולאכול דברים בריאים יותר, אבל לא זאת הדרך. בחינוך אוכלוסיה לא עובדים באבחת חרב, זה לא ילך, צריך להפוך את המס לדיפרנציאלי, ללכת בהדרגה ולהטמיע את השינוי עם הזמן". לדברי יו"ר ועדת החוקה לשעבר, יעקב אשר: "המס נולד בחטא, המטרה איננה בריאות אלא הכסף, וזו הבעיה. תארו לכם גזבר עירייה שיבוא לראש העיר ויאמר לו, 'הקופה בגירעון, בוא נגדיל קנסות חניה', הרי זה פשע. מס יכול לבוא אם הוא נולד מצורך אמיתי, לא משיקולים כלכליים. אבל זה מה שקורה כאן, מישהו התחייב למשרד האוצר על 380 מיליון שקל ומכאן ואילך הכל באטימות, לכן כל הדיונים פה עקרים וחסרי תוחלת". ח"כ נעמה לזימי ממפלגת העבודה אמרה כי "מיסוי משקאות ממותקים הוא רק כלי אחד. ללא הכלי המשלים של הנגשת מזון בריא לאוכלוסיות החלשות, המיסוי הזה לא יהיה אפקטיבי. רק אם הכסף ילך לסבסוד מזון בריא לאוכלוסיות חלשות הוא ישיג את מטרתו". בעקבות דבריה, הובטח שתוצג תוכנית משלימה ע"י משרד הבריאות.