WhatsApp FaceBook send e mail
1

מעורב טבעוני

גם לטבעונים יש מה לחפש (ולמצוא) בסצנת האוכל של שוק מחנה יהודה הירושלמי. עינב חלבי גילתה היכן מתחבאים המסעדות והדוכנים הטבעוניים הכי טעימים בשוק

עינב חלבי
28.02.22

את המסע שלנו בשוק מחנה יהודה הירושלמי התחלנו בבוקר. וגם לכם מומלץ שלא להגיע לפני השעה 11:00, שכן רק אז מתחילים להתעורר הדוכנים והמסעדות לקראת ארוחת הצהריים.

 

 

התחנה הראשונה

 

במסע הקולינרי שלנו היא בדוכן "מימונס שף בפיתה" של השף רועי מימוני המציע ארבע מנות שף בפיתה (שנאפת במקום כמובן) בלי בשר, בלי דגים ועם הרבה טעם. למרות שמימוני מגדיר את עצמו כקרניבור והוא בהחלט יודע לטפל בבשר, הוא רצה להגיש שווארמה שעשויה מכרובית עם תבליני הבית שמזכירה את הדבר האמיתי. "אני לא אוהב להגדיר את האוכל שלי כאן כטבעוני או כצמחוני. אני מכין אוכל שמבוסס על ירקות עם טוויסטים בטעם שאני מביא בתבלינים וזה יוצא סופר־טעים", הוא אומר.

 

כאמור, מנת הדגל של הדוכן היא שווארמה כרובית: כרובית אפויה מוקפצת עם בצל מקורמל ותבליני הבית. הטעם חלומי, והמנה מוגשת עם סלט הבית המורכב מירקות טריים. "חשוב לי להגיש מנות טריות ובזה אין קיצורי דרך, חובה לחתוך את הסלט במקום ולא להכין מראש", הוא מדגיש. .

 

מהשווארמה עברנו לסטייק חציל. גם אם השמות נלקחו מעולם הבשר, הטעם והמרקם הוא טבעוני, צבעוני - וגם טעים. "הרבה לקוחות מתקשים להאמין שאנחנו לא מגישים בשר, הטעם הרבה יותר טעים מהבשר עצמו", מספר השף.

 

החציל במימוניס נקלה על מחבת פסים ומוגש עם טחינה גולמית, סילאן, מיקס עלים וקרמבל פיצוחים. החציל שאינו רווי בשמן סופג טעמים אחרים כמו דובדבן מקורמל שמייצר תפנית בעלילה בעת האכילה.

 

אפשר לשבת במקום, יש מספר מקומות ישיבה על רחוב אגריפס, ולהתענג מכל ביס באווירה ירושלמית מהממת.

 

מימונס שף בפיתה, אגריפס 115, ירושלים. מחיר: 25 שקל לסלט, 40 שקל לשווארמה כרובית. א'־ה' 11:00־23:00, שישי 10:30־15:00, שבת 19:30־23:30. כשר למהדרין.

 

אריכא: סביח בלי ביצה

 

במעלה רחוב אגריפס תמצאו עוד מקום מומלץ לעצירה - "אריכא", שקיים כבר שמונה שנים ויושב במבנה ירושלמי עתיק המעוטר בקשתות האופייניות לשכונת נחלאות. התפריט מורכב מסביח בפיתה שנאפת במקום (יש גם אופציה לאחת מקמח מלא) וממנת סביח "טבעון" טעימה במיוחד כשבמקום ביצה תקבלו פטריית פורטבלו מוקפצת.

 

"חיפשנו מה חסר בשוק והבנו שאין סביח טוב בירושלים, והחלטנו לפתוח מקום שמתמחה בסביח עם כבוד לחומרי הגלם לצד דיוק בטעמים", אומרת הודיה הוד מנהלת המסעדה שמדגישה ש"סביח אסלי זה סביח שלא מתערבב או מתחדש עם חומרים אחרים". את החציל מקפידים לטגן כאן כך שהוא ייצא דק ולא רווי בשמן. הוא מגיע עם פטריות שמוקפצות באופן מדויק, טחינה עסיסית, מלפפון כבוש שחתוך דק, עגבנייה ומלפפון שגם הם חתוכים דק־דק. במהלך סגרי הקורונה החליטו להוסיף פה גם עמדה ובה מתבלים ורטבים מיוחדים וטבעוניים שמכינים במקום בבישול ארוך כמו קרם טחינה בפיסטוקים קלויים וקראסט קרמל מלוח או פורטובלו צלוי בבצל שרוף וצנוברים. השילוב בין המתבלים לסביח בתוך הפיתה לא מקובל כי הודיה לא מסכימה, "סביח זה סביח אותנטי ואני לא מסכימה להוסיף או להוציא ממנו מצרכים".

 

אריכא, אגריפס 83, ירושלים. מחיר: 32־23 שקל לסביח, 15־21 שקל לנצנת מתבלים. א'־ה': 9:30־23:00, שישי 09:30־14:30. כשר.

 

כנאף: כנאפה עם תחליף בשר

 

בהמשך הסיור אני פוגשת את יגאל הבעלים של "כנאף" (מלשון "כנאפה"). למרות שהמקום בשרי, הוא מזמין אותי לטעום את המנה הטבעונית. הדוכן מציע רק ארבע מנות שאחת מהן טבעונית (בגלל דרישת הלקוחות, לדברי יגאל). כל המנות מבוססות על שערות קדאיף במילויים שונים. את המנה הטבעונית יגאל מכין על הגז המיוחד של הכנאפה, והמילוי הוא תחליף בשר מסייטן. כמה דקות אחרי, כשהמנה מוגשת אני מופתעת מהמראה: מעל לשערות הקדאיף יש שני רטבים - אחד ורדרד והשני צהוב. למרות התחושה שזו מנה עם הרבה סוכר, מהביס הראשון מרגישים את המליחות והקריספיות של שערות הקדאיף העוטפות את תחליף הבשר יחד עם טחינת סלק וטחינה בטעם עמבה. חגיגה.

 

כנאף, האגוז 15, ירושלים. א'־ה' 11:00־00:00, שישי 11:30־00:00, שבת 18:00־00:00. מחיר: 45 שקל למנה. כשר.

 

ג'חנון בר: הפתעה בתוך המלאווח

 

בכניסה ל"ג'חנון בר" יחכו לכם העובדים עם הבצקים המקפצים. המקום הומה האדם מציע לצד ג'חנון גם ממולאווח - מלאווח ממולא מגולגל עם תוספות לבחירה. "הקונספט שאימצתי הוא אוכל מהיר זול וטעים", אומר יריב גורי הבעלים, "95% מהמקום שלנו הוא טבעוני וקיבלנו תווית של vegan friendly, אבל מי שרוצה להוסיף ביצה לג'חנון אז אפשר" הוא מסביר.

 

למלאווח המגולגל אפשר להוסיף רטבים כמו פסטו, עגבניות מרוסקות, זיתים, חמוצים ועוד. הבצק הקריספי מוגש חם, ולמרות התור הארוך במקום הוא מתקדם יחסית מהר.

 

ג'חנון בר, האגוז 30, ירושלים. א'־ד' 09:30־1:00. ה' 9:30־2:00. שישי 9:00־17:00, שבת 19:00־2:00. 15־28 שקל למנה. כשר בהשגחת צהר.

 

עוזי אלי איש האתרוגים: להגיע עם ראש פתוח

 

אם מגיעים לשוק מחנה יהודה אי־אפשר שלא לבקר ב"איש האתרוגים", דוכן המשקאות הוותיק (כבר 22 שנה) והמטריף של עוזי אלי, שהפך למותג בקרב הירושלמים שבאים לשתות אצלו משקאות בריאים וטעימים וגם טבעוניים. לפתיחה מומלץ לשתות את הכורכום, ג'ינג'ר לימון, הוא אמנם טיפה חריף אך עושה פלאים לגוף. "פעם הכנסנו חלב עזים אבל הוצאנו את זה, כרגע אנחנו טבעוניים לחלוטין", מספר אור חזאי בנו של עוזי אלי.

 

המקום דוגל באורח חיים בריא, ברפואה מונעת ובתזונה נכונה. "אנשים מגיעים לכאן אם הם מצוננים, עייפים או סתם לשתות בשביל הכיף שלהם", מסביר חזאי, המקפיד על איכות חומרי הגלם ומציע מגוון רחב של שייקים. אגב, את השייק מכינים פה רק לאחר שבעל המקום שאל את הלקוח מספר שאלות שעוזרות לו לבחור במשקה המומלץ. הלכנו על הקערה הכחולה המורכבת ממנגו, ספרילוניה כחולה, בננה וקוקוס שמפזרים מעליה שקדים ובוטנים, זה בריא וגם טעים מאוד ובעיקר קצת שונה מהשייקים שאנחנו מכירים. מומלץ להגיע לכאן אחרי ארוחה, ובעיקר עם ראש פתוח להצעות של של בעל ה

 

בית.

 

עוזי אלי איש האתרוגים, האגוז 10, ירושלים.

 

א'־ה': 8:00־20:00, שישי 8:00־15:00. 24־38 שקל לשייק.

 

קוקי קרים: קרם טחינה מתוק

 

לקינוח הגענו לגלידריה "קוקי קרים" המציעה חמישה טעמים טבעוניים שעושים במקום ומשתנים מדי שבוע עם שילובים של עוגיות טבעוניות הנאפות במקום.

 

הטעם הכי מבוקש כרגע הוא קרם טחינה, ואפשר להבין למה. זוהי גלידה מפתיעה ומאוד מתוקה, רכה וטעימה. את גלידת הקפה הטבעונית אפשר לשלב למשל עם עוגיות בראוניז או עוגיות קקאו, וניתן כמובן לשלב את כל הטעמים יחדיו עם עוגיות.

 

קוקי קרים, האשכול 6, ירושלים. א'־ד' 9:00־1:00, ה' 9:00־3:00, שישי 9:00־16:30, שבת 20:00־1:00. מחיר: 7־25 שקל.