WhatsApp FaceBook send e mail
אָשֵה רֶשְתָה של ויולט מ...

סבתא הכי בעולם

על מרק האשֵה רֶשְתָה שמעתם? כדאי לכם, כי זו ארוחה מלאה, או כך לפחות טוענים יוצאי פרס. ועל סיל לודה? ומה עם ברינג'נה קון קרנה? כן, "פרויקט סבתא" – שיתוף פעולה של ynet וערוץ האוכל, הגיע השבוע למקומות האקזוטיים ביותר, והפעם היה לנו גם סבא | "פרויקט סבתא" מתקיים בשיתוף אחוזות, רסטרטו, סנו ודקסל פארמה

מיטל פישמן
17.03.22

בריט גבעול

 

גיל: 81

 

מוצא: פינלנד

 

מתכון: סיל לודה

 

בריט גבעול | צילום: ענת פייזר

 

רזומה: נולדה בטורקו, העיר השנייה בגודלה בפינלנד. הגיעה לביקור בארץ בגיל 16, התאהבה, ועלתה אחרי חמש שנים. אחר כך הגיעו גם הוריה. התחתנה עם דוד, שעלה מאיטליה, ומודה בפה מלא: "האמת שהוא יודע לבשל יותר טוב ממני".

 

משפט מנצח: "סיל לודה – מאפה שמורכב משכבות של תפוחי אדמה, בצל ופילטים של דג מלוח מוקרמים בשמנת וביצים – נחשב לאוכל זול של פועלים, אבל נמצא היום גם במסעדות יוקרה".

 

מזל עייש

 

גיל: 74

 

מוצא: יוון

 

מתכון: קציצות פראסה

 

מזל עייש | צילום: ענת פייזר

 

רזומה: נולדה בתל־אביב להורים שעלו מסלוניקי. הוריה נפטרו כשהייתה צעירה, אך היא הקפידה כל השנים לשמור על המורשת היוונית דרך המוזיקה, שפת הלדינו וכמובן דרך המטבח היווני, המורכב מחומרי גלם עונתיים "והוא תמיד טעים", כדברי מזל.

 

משפט מנצח: "הסוד לקציצות מוצלחות, שנטרפות ברגע, הוא בישול ממושך של הכרישה במים רותחים – 45 דקות עד שעה, ואחר כך סחיטה, צינון וטחינה במעבד מזון".

 

ישראל בן יוסף

 

גיל: 77

 

מוצא: בולגריה

 

המתכון: ברינג'נה קון קרנה – חצילונים ממולאים

 

 

ישראל בן יוסף | צילום: ענת פייזר

 

רזומה: נולד בבולגריה, עלה בגיל ארבע וחצי לירושלים, שם גר עד לפני חמש שנים. התחיל את חייו המקצועיים בשרטוט טכני במפעל, עבר לאמקור, עבד כטכנאי והתקדם לתפקיד מנהל תפעול וכוח אדם. חי כיום בדיור מוגן עם אשתו שרלי ונהנה מהחיים.

 

משפט מנצח: "אולי תופתעו לשמוע, אבל האוכל הבולגרי האמיתי דווקא לא טעים. האוכל של יהדות בולגריה הוא במקור טורקי, אז הוא טעים מאוד".

 

ויולט מתותי

 

גיל: 88

 

מוצא: פרס

 

מתכון: מרק האָשֵה רֶשְתָה

  

ויולט מתותי | צילום: ענת פייזר

 

רזומה: נולדה בקרמנשה שבפרס וגדלה בטהרן. כשהייתה בת 16 עלתה המשפחה לישראל והשתקעה בירושלים. ויולט נאלצה לפרוש מהלימודים כדי לעזור בפרנסת המשפחה ועבדה בתפירה. לאחר שהתחתנה למדה הנהלת חשבונות, עבדה בבנק והגיעה לעמדות בכירות.

 

משפט מנצח: "הפרסים הם חובבי עשבים ירוקים מושבעים. כשהיינו שמים פעם על השולחן עשבים לאכילה, היו אומרים לנו 'איזה מן דבר זה לאכול עשבים?' היום אני רואה שזה הכי פופולרי".

 

אָשֵה רֶשְתָה של ויולט מתותי

 

מרכיבים:

 

1/2 כוס שעועית לבנה

 

1/2 כוס שעועית אדומה

 

1/2 כוס חומוס

 

1/2 כוס עדשים ירוקות

 

1 בצל קצוץ

 

3 שיני שום פרוסות

 

1 ליטר מים

 

צרור תרד או עלי מנגולד

 

1 צרור פטרוזיליה

 

1 צרור כוסברה

 

1 צרור נענע

 

אטריות פטוצ'יני

 

שמן לטיגון

 

הכנה:

 

משרים את הקטניות במשך כל הלילה.

 

מטגנים בצל ושום, מוסיפים את הקטניות – חומוס, שעועית לבנה, שעועית אדומה ולבסוף עדשים.

 

מוזגים כליטר מים ומבשלים במשך 30־40 דקות.

 

קוצצים את הירוקים ומטגנים במחבת עם מעט שמן. אפשר לטגן באותה מחבת את כל עשבי התיבול.

 

לאחר טיגון של הירוקים מוסיפים אותם לסיר המרק ומבשלים 30 דקות נוספות.

 

לקראת סיום הבישול מוסיפים לסיר את אטריות הפטוצ'יני ונותנים לו להתבשל עוד 15 דקות.