מטוס האייר פורס 1 הנשיאותי ינחת ביום רביעי סביב השעה 15:30 בנמל התעופה בן־גוריון, וממנו ייצא נשיא ארצות־הברית ג'ו ביידן היישר אל ביקורו העשירי בישראל והראשון מאז נכנס לתפקידו בבית הלבן. מלבד ראש הממשלה יאיר לפיד, על השטיח האדום לצד משמר הכבוד של חיילי צה"ל והתזמורת, יפגוש ביידן גם את נשיא המדינה יצחק הרצוג. האמריקאים דורשים שקבלת הפנים הממלכתית תהיה מצומצמת ביותר והטקס יהיה קצר כלל הניתן ואף ללא לחיצות ידיים, מפאת החום הכבד והקורונה. ההחלטה הסופית בנושא תתקבל היום בישיבה מסכמת עם צוות הנשיא.
"אין כמעט ספונטניות בביקור הזה", אומר גיל השכל, ראש חטיבת הטקס במשרד החוץ. ביידן, שיגיע לארץ ללא רעייתו, ילווה בפמליה רחבה מאוד שמונה מאות רבות של אנשי צוות ומאבטחים, והם ייסעו בשיירה ובה 80 כלי רכב. במטוס נפרד יגיעו מארה"ב גם 120 עיתונאים.
בכיר ישראלי אומר לקראת בואו של ביידן, כי "נשיא ארה"ב מגיע לתיאום עמדות עם ההנהגה הישראלית משום שבשתי המדינות די ברור שהסכם הגרעין קרס. העובדה שביידן טס ישירות מישראל לערב־הסעודית נעשתה בתיאום בין המדינות, וזו דרך פשוטה להודיע על כוונות להדק את הקשרים בלי להסתבך בשום דבר. ההגעה של ביידן תלווה בדיאלוג אסטרטגי מהסוג שלא היה כבר כמה שנים".
לפיד צפוי לבקש מביידן להפעיל את מנגנון ה”סנאפ בק” בהסכם עם איראן, להחזיר את הסכם הגרעין למועצת הביטחון של האו”ם ולהטיל מחדש סנקציות על איראן. עוד ידבר לפיד על הצורך להציב על השולחן איום צבאי אמין שרק הוא יחזיר את האיראנים לשולחן המו”מ.
בכירים בישראל אומרים כי "המטרה שלנו היא להיכנס לתהליך נורמליזציה כלשהו עם הסעודים אבל אנחנו מבינים שזה לא יהיה דומה למה שהיה לנו עם איחוד־האמירויות, בחריין ומרוקו. אלה יהיו צעדי תינוק. היעד שלנו בשיחות עם האמריקאים הוא לדחוף קדימה את הקשר עם הסעודים. אם הנשיא יכריז על משהו, סביר שזה יהיה בביקורו בסעודיה ולא בישראל". בכיר ישראלי אחר הוסיף כי אין לצפות לנרמול היחסים עם סעודיה בזמן הקרוב. "הסעודים מאוד זהירים ושמרנים. הם אנשים חושבים קודם כל על זירת הפנים ורק אחר כך החוצה".
גורם המעורה בפרטי הביקור אמר כי הנשיא האמריקאי לא מתכוון להתערב בפוליטיקה הפנימית בישראל, ומטרת הביקור היא "לאשרר את תמיכתנו החזקה בישראל ולחזק את הקשרים הבילטרליים עימה". לדבריו, "חשוב לנשיא להראות שהיחסים האלה רחבים ועמוקים יותר מרק יחסים בין מנהיגים כלשהם. העובדה שהביקור הוכרז בזמן שלישראל היה ראש ממשלה אחד, ויתקיים תחת ראש ממשלה אחר, מוכיחה את זה".
ביידן ינחת בנתב"ג ביום רביעי אחר הצהריים ויתקבל על ידי ראש הממשלה יאיר לפיד והנשיא יצחק הרצוג. משם ייסע אל בסיס חיל האוויר בפלמחים, שם יצפה יחד עם לפיד ושר הביטחון בני גנץ בתצוגה של מערך ההגנה האווירי הישראלי. עוד באותו ערב יבקר ביד ושם.
למחרת יגיע ביידן לקבלת פנים בבית הנשיא ובהמשך ייפגש עם יו"ר האופוזיציה. בשעות הערב, ביידן יצפה בטקס הפתיחה של המכביה, יחד עם לפיד והרצוג, וככל הנראה ייפגש עם ספורטאים ישראלים ואמריקאים.
בשישי יערוך ביידן ביקור ברשות הפלסטינית, שם ייפגש עם אבו־מאזן וידון עימו בפתרון שתי המדינות. לאחר מכן, ימשיך ביידן את ביקורו במזרח התיכון וימריא לג'דה שבסעודיה - שם הוא צפוי להיפגש עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן. ב"ידיעות אחרונות" נחשף בשבוע שעבר כי הסעודים שוקלים לארח אישיות ישראלית במהלך או אחרי ביקורו של ביידן, אך כל הצדדים מנמיכים לפי שעה ציפיות בכל נוגע לאפשרות לפריצת דרך משמעותית ביחסים עם סעודיה.
ראש הממשלה יאיר לפיד שוחח אמש עם מלך ירדן עבדאללה השני בטלפון לראשונה מאז שנכנס לתפקידו. מלשכתו של לפיד נמסר כי הוא בירך את המלך ואת אזרחיו לרגל חג הקורבן והביע את תנחומיו בשם הממשלה על אסון דליפת הגז בעקבה לפני כשבועיים. "המלך עבדאללה בירך את רה"מ לפיד על כניסתו לתפקיד ואיחל לו הצלחה", אמרו בלשכת לפיד והוסיפו כי השניים דנו על "הצורך לחזק ולהעמיק את שיתוף הפעולה והיחסים בין ישראל וירדן, על ביקורו הקרוב של נשיא ארה"ב ביידן ועל האתגרים וההזדמנויות האזוריים".
בעקבות דחיפה מצידם של האמריקאים - ראש הממשלה יאיר לפיד ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו־מאזן שוחחו בטלפו ביום שישי האחרון, לראשונה מאז כניסתו של לפיד לתפקיד רה"מ. מטעמו של לפיד נמסר כי השניים "שוחחו על המשך שיתוף הפעולה, והצורך להבטיח שקט ורגיעה". עוד נמסר כי אבו־מאזן בירך את לפיד על כניסתו לתפקיד, ואילו לפיד מצידו בירך את אבו־מאזן לרגל חג הקורבן.
זו הייתה למעשה השיחה הראשונה של ראש ממשלת ישראל בעשר השנים האחרונות שלא בעקבות פיגוע טרור. ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו שוחח עם אבו־מאזן ב־2014 בעקבות חטיפת שלושת הנערים וב־2017 בעקבות פיגוע בהר הבית.
גם נשיא המדינה יצחק הרצוג התקשר לאבו־מאזן בסוף השבוע ובירך אותו לרגל חג הקורבן. בשיחה איחל הרצוג ליו"ר הרשות הפלסטינית, למשפחתו, לבני עמו ולכל עמי האזור חג שמח. השניים שוחחו בין היתר גם על ההיערכות לקראת ביקורו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן באזור בשבוע הבא.
בחמישי בערב נועד יו"ר הרשות הפלסטינית ברמאללה עם שר הביטחון בני גנץ. הפגישה נערכה לרגל חג הקורבן, וכן לצורך תיאום ביטחוני ואזרחי לקראת ביקור נשיא ארה"ב ביידן.
יו"ר ימינה ושרת הפנים איילת שקד מתחה ביקורת על הברכות ליו"ר הרשות הפלסטינית. "ברוך השם, 'הסכמי אברהם' נתנו פתח לשגר ברכות לרגל חג הקורבן למגוון של מדינות ערביות. מציעה להיגמל מהאובססיה לרוץ לברך דווקא את אבו־מאזן שפנה לבית הדין בהאג כדי להעמיד את חיילי צה"ל לדין".
גם בליכוד תקפו: "אחרי עשור שבו נתניהו הוריד את הסוגיה הפלסטינית מסדר היום העולמי, לפיד וגנץ מחזירים למרכז הבמה העולמית את אבו־מאזן שלא מפסיק להסית לרצח ישראלים".
מנגד, השר לשיתוף פעולה אזורי עיסאווי פריג' אמר: "יממה חשובה שהתחילה בפגישת שר הביטחון גנץ עם אב־ מאזן ברמאללה, ונמשכת בשיחת הטלפון הראשונה בין ראש הממשלה לפיד לנשיא הרשות הפלסטינית. הממשלה הזו החליפה את מדיניות ההתעלמות בהידברות ובקידום שיח בין המנהיגים, שהוא הבסיס לרגיעה ובסופו של דבר גם להתקדמות מדינית".
מלך סעודיה ויורש העצר מוחמד בן סלמאן החליט שאת הדרשה העיקרית בעלייה לרגל בחג הקורבן על "הר ערפאת", יישא מי שמכונה בסעודיה "האימאם הציוני". מדובר במוחמד אל־עיסא - ראש הליגה המוסלמית העולמית. אל־עיסא ביקר באושוויץ ונשא תפילה מיוחדת מול מחנה ההשמדה ובה השתטח על הקרקע, מדבר על זוועות השואה, מזמין רבנים לסעודיה ותומך בשיח בין־דתי.
ביום שלישי האחרון הכריזה מנהלת המקומות הקדושים למוסלמים בסעודיה על מינויו של עיסא למשרה הבכירה ביום הקדוש למוסלמים. ההודעה זכתה למאות תגובות ברשתות החברתיות, מרביתן יצאו נגד המינוי של "המנרמל של ישראל". אחרים קראו לשלטונות סעודיה לבטל את מינויו החדש של שייח עיסא, ובשום פנים ואופן לא לאפשר לו לשאת את הנאום המרכזי שבו ידבר על "הקשר המיוחד שבין שלוש הדתות". אחרים אפילו העזו לדרוש כי לא יורשה לשייח עיסא להיכנס למסגד - בגלל טומאתו, אחרי ש"התקרב ליהודים". גם אנשי דת ממדינות מוסלמיות שלא מקיימות קשרים עם ישראל, ובראשן אפגניסטן ופקיסטן, מחו בתוקף נגד מינויו של אל־עיסא.
אולם מקורבי יורש העצר הסעודי מתעקשים על מינויו של שייח עיסא, ומבהירים כי זה יהיה "עוד שלב מבחן ליחסים בין סעודיה הנפתחת לעולם לבין מדינות באירופה ומדינות אחרות, בלי להזכיר את ישראל בשמה המפורש.