WhatsApp FaceBook send e mail
לינדנר | צילום: רויטרס

עוד 200 מיליון שקל בשנה לניצולים הסיעודיים

אחרי חודשים של משא ומתן, סיכמו השרה לשוויון חברתי מירב כהן ושר האוצר הגרמני כריסטיאן לינדנר על הגדלת התמיכה בשורדי השואה הסיעודיים שחיים בישראל • המשמעות: כ־14,000 ניצולים יקבלו תוספת של 1,200 שקל בחודש

איתמר אייכנר
15.09.22

בצל ציון 70 שנה להסכם השילומים בין ישראל לגרמניה: סיכום היסטורי הושג אתמול בין שר האוצר הגרמני כריסטיאן לינדנר לשרה לשוויון חברתי מירב כהן, במטרה לסייע לשורדי השואה לחיות את שנותיהם האחרונות בכבוד המגיע להם.

 

אחרי משא ומתן מדיני שנמשך חודשים ארוכים בהשתתפות המשרד לשוויון חברתי, משרד החוץ וועידת התביעות, הושג הסיכום על הגדלת התמיכה בשורדי השואה הסיעודיים החיים בישראל, שמבטיח כי כ־14,000 ניצולי שואה סיעודיים יזכו לתוספת של כ־1,200 בחודש.

 

עד כה שולמו קצבאות למספר מוגבל של סיעודיים, אשר הוגדרו החולים הסיעודיים הקשים ביותר (רמה 3.6), כעת מרחיב ההסכם את התשלום גם לשורדי שואה סיעודיים אשר מוגדרים רמה 3.5 ו־3.5.5, ובסך הכל נוגע ההסכם ל-14,000 ניצולי שואה החיים בישראל אשר יזכו לתוספת המשמעותית בקצבה.

 

עוד סוכם בין השרים משתי המדינות על העמקת הקשר המקצועי וקידומה של תוכנית־על אסטרטגית להנצחת השואה ברחבי העולם, זאת על רקע הנסיגה שחלה ביחס לידע בנושא השואה באירופה והסקרים שפורסמו לאחרונה ומראים כי כל גרמני שלישי מחזיק בדעות שליליות כלפי ישראל.

 

חתימת ההסכם מגיעה במסגרת ביקור שעורכת השרה לשוויון חברתי בברלין, שבמהלכו תשתתף בטקס מיוחד לציון המועד בהשתתפות קנצלר גרמניה, אולף שולץ.

 

השרה לשוויון חברתי מירב כהן אמרה כי "אנחנו עובדים מסביב לשעון במטרה לעבות את התקציבים שמועברים לשורדים ולשורדות בישראל. בשנה האחרונה הצלחנו לגייס למעלה מ־1.2 מיליארד שקלים לטובת שורדי השואה, הן מתקציבי ממשלת ישראל והן מתקציבים שגייסנו מהעולם בשיתוף עם ועידת התביעות. המשמעות היא שאלפי שורדים בישראל קיבלו השנה תוספת משמעותית להכנסות שלהם, תוספת שאחרי ההסכם הזה יכולה להגיע ל־27 אלף שקלים בשנה.

 

כהן | צילום: אלכס קולומויסקי

 

"במקביל לשיפור מצבם הכלכלי של השורדים והשורדות אנחנו כל הזמן פועלים על מנת לשפר את השירותים שניתנים להם, בדגש על הבאת השירותים עד לביתם של השורדים: מנציגי קופות חולים שמגיעים עד אליהם, דרך פסיכולוגים ועד למתנדבים שפוקדים את בתיהם על בסיסי שבועי קבוע. ההסכם שנחתם היום ממוקד ספציפית בנושא הסיעוד ויעניק עוד תקציבים לחולים שזקוקים לסיוע של מטפל סיעודי. בעיניי זה ממש מציל חיים. אני מודה לצוותים המקצועיים של שתי הממשלות שעבדו קשה לאורך השנה האחרונה על ההסכם הזה. נמשיך בכל הכוח לפעול למען השורדים והשורדות".

 

בשנים האחרונות המשרד לשיוויון חברתי קיים שיח עם ממשלת גרמניה וועידת התביעות, והביא להגדלת התקציבים מהארץ והעולם: בנוסף על התוספת שיקבלו הניצולים הסיעודיים, שורדי השואה מקבלים גם מענק קורונה שנתי בסך 1,200 יורו; ההכרה הגרמנית בגטאות הפתוחים ברומניה ובבולגריה הביאה עוד כ־1.5 מיליארד שקל לשורדים (היקף ההכרה של גרמניה, כולל תשלומים חודשיים וחד־פעמיים; הרשות לניצולי השואה המטפלת בתביעות עבור שורדים בהיקף של 100 מיליון שקל; והממשלה השקיעו בשנה האחרונה כ־300 מיליון שקל מתקציב המדינה בשורדים עניים, על ידי הגדלת המענק השנתי והשלמת הכנסה.

 

הכספים מהעולם ומהארץ עבור שורדי השואה מסתכמים בכ־1.1 מיליארד שקל, ובתוספת לניצולים מהגטאות הפתוחים מדובר בכ־2.620 מיליארד. בנוסף, מי שהוכר כיוצא גטו פתוח זכאי לפיצוי חד־פעמי של 100 אלף שקל ויותר.