עוד מוקדם לקבוע מיהו המרוויח הגדול, מי הגוש שהפסיד ואיך הפיצול ישפיע על אחוזי ההצבעה בחברה הערבית – אבל הפירוק של המשותפת לשלוש רשימות נפרדות – רע"מ, חד"ש־תע"ל ובל"ד – יהיה אחד מסימני השאלה הגדולים והמסקרנים של בחירות 2022 עד לנעילת הקלפיות. זה קרה ברגע האחרון: ביום חמישי בחצות נסגרה רשימת המפלגות שיתמודדו בבחירות הקרובות ב־1 בנובמבר. ההסכם ברשימה המשותפת כבר נראה סופי וגמור, אבל דקות ספורות לתום הגשת הרשימות החלה דרמה של ממש, שהסתיימה בפילוג שעשוי להכריע את גורל הבכירות.
המפץ הגדול ברשימה המשותפת יכול להפוך לשובר השוויון של הפלונטר בין יאיר לפיד לבין בנימין נתניהו. איך תשפיע ההתפרקות על כל אחד מהשחקנים המרכזיים בבחירות? אלה הנקודות המרכזיות:
של גוש נתניהו
לכאורה, המהלך של פירוק הרשימה המשותפת והעובדה כי גוש השינוי מגיע לנקודת הגמר של הבחירות עם מפלגות קטנות על סף אחוז החסימה - יכולים לשרת משמעותית את נתניהו שמוביל את גוש הימין־חרדים. לא סתם הזהיר ראש הממשלה לפיד כי אם אחת ממפלגות השמאל - העבודה או מרצ - לא יעברו את אחוז החסימה, נתניהו יקטוף כמעט בוודאות את 61 המנדטים. בנוסף לכך, אחוז הצבעה נמוך בחברה הערבית והסכנה כי בל"ד לא תעבור את אחוז החסימה - משרתים באופן מתמטי את נתניהו. ככל שיהיו פחות קולות של מצביעים ערבים - כך משקלו הסגולי של גוש הימין עולה.
בחמישי בלילה עוד צהלו במצודת זאב בעקבות ההתפוררות של המפלגות הערביות. תחושת הבטן הייתה שהמהלך משרת את נתניהו ומבטיח לגוש 61. אבל אחרי השמחה לאיד הגיעו גם החששות. "לימין אין שום סיבה למסיבה", אמר בכיר בליכוד המקורב לנתניהו. "הפיצול במפלגות הערביות הוא תרגיל שנועד להכשיר ממשלה של לפיד עם המשותפת. לא נופתע אם בסופו של דבר בל"ד תיפסל מהמרוץ כדי למנוע אובדן קולות לגוש המרכז־שמאל".
מקורבי נתניהו מעריכים, כי הפיצול במשותפת הוא כמו חרב פיפיות: מהלך שיכול להועיל אבל גם להתהפך עליהם בחזרה ולהזיק. אם בל"ד תיפסל או לא תתמודד לבסוף, לא יהיו קולות אבודים של מצביעים ערבים. בנוסף, זה יפתח פתח לשיתוף פעולה בין גוש השינוי לבין גורמי הרשימה המשותפת - בלי מפלגת בל"ד המאוסה על מצביעי הגוש היהודים.
של גוש השינוי
ראש הממשלה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד שמנהל את גוש השינוי מביט על המפה הפוליטית ביום שאחרי סגירת הרשימות בחשש גדול. הוא לא הצליח להביא לאיחוד בין העבודה לבין מרצ כדי למנוע אפשרות (נמוכה, אמנם) שאחת מהן לא תעבור את אחוז החסימה; הוא גם לא צפה את הפירוק הדרמטי של הרשימה המשותפת רגע לפני סגירת הרשימות. נתוני הפתיחה כרגע משחקים לרעתו. בזמן הנתון הזה הוא מצטייר כמפסיד הגדול של המהלך. הסכנה כפולה: גם לאבד קולות של מצביעי שמאל בשל כישלון האיחוד בין מיכאלי לגלאון, וגם לאבד קולות של מצביעים ערבים - אם בל"ד תרוץ אך לא תעבור את אחוז החסימה.
אבל מקורביו של לפיד טוענים כי מוקדם לבחון את ההשפעה של הפילוג. "המשמעויות של התפרקות המשותפת עדיין לא ידועות", אומר מקורב ללפיד. "מצד אחד, ניצב אחוז ההצבעה בחברה הערבית. אם יהיה גבוה, תיאורטית שלוש המפלגות יכולות כל אחת לעבור אפילו על ארבעה מנדטים ואז לנתניהו אין 61 אצבעות. מצד שני, ברחוב הערבי, שבין כה וכה ידוע באחוזי ההצבעה הנמוכים, עלולה תחושת הייאוש לזנק נוכח ההתפצלות", אומרים בסביבת רה"מ, "במחנה השינוי עדיין לא החליטו אם לפסול את בל"ד, ולצמצם את הסיכון".
מנגד, מקורבי נתניהו טוענים כי לפיד לא תמים כל כך וכי מדובר בתרגיל שלו להכשיר ריצה עם הרשימה המשותפת בלי הגיבנת שמוסיפה בל"ד. מקורביו של לפיד, בכל אופן, מכחישים.
הדילמה החדשה
זוהי שעתה הקשה של המנהיגות הפוליטית הערבית בישראל. לראשונה הרשימה המשותפת מתפלגת לשלוש מפלגות עם סיכוי שלפחות אחת מהן לא תעבור את אחוז החסימה. כאמור, אחוזי ההצבעה בחברה הערבית נמצאים בשפל. במקום לפקוד את הקלפי, הציבור הערבי מצביע ברגליים ומביע את חוסר האמון שיש לו במערכת הפוליטית בישראל ובמפלגות שאמורות לייצג אותו. מי היה מאמין שרק לפני כנסת אחת (הכנסת ה־23) זכתה הרשימה המשותפת למספר שיא של 15 מנדטים, ואפילו המליצה לנשיא המדינה ריבלין על בני גנץ כמועמדה לראשות הממשלה.
בבל"ד מאשימים כי הפירוק היה תרגיל פוליטי של יאיר לפיד ויו"ר תע"ל ח"כ אחמד טיבי כדי להשאיר אותם בחוץ ולהכשיר את המשותפת כחלק מהקואליציה הבאה בראשות לפיד. אבל בל"ד, הסמן הקיצוני ברשימה, יכולה לבוא בטענות גם אל עצמה: היא ניסתה לכפות דעת מיעוט על הרוב הערבי כדי למנוע מהרשימה המשותפת את האפשרות להמליץ על מועמד מגוש השינוי להרכיב את הממשלה הבאה. היא העדיפה להישאר בעמדת הבדלנות והפלגנות. עודה וטיבי, לעומת אבו־שחאדה, מגלים הרבה יותר פרגמטיות בזירה הפוליטית.
שאלת פסילת בל"ד היא הדילמה הקריטית הבאה. באופן טבעי, הימין אמור לרוץ ולהגיש לוועדת הבחירות בקשה לפסילת בל"ד בבחירות הקרובות. עכשיו כשהיא כבר לא חלק מהאכסניה של הרשימה המשותפת, מבחינה משפטית גובר הסיכוי שבל"ד תיפסל. פסילה תאושר על רקע האידיאולוגיה הקיצונית שלה, באם הועדה תכריע שהיא מפלגה לא לגיטימית. בפעם האחרונה כשהוגשה בקשת פסילה וסוגיית בל”ד הגיעה לעליון – המפלגה לא נפסלה כי הייתה חלק מהרשימה המשותפת. ואילו הפעם תיבחן בל”ד כשלעצמה וגוברת הסבירות שתפסל. מעבר לשאלה המשפטית, תיבדק השפעתו של מהלך כזה על נכונות הציבור הערבי לצאת ולהצביע.
אבל נדמה שכרגע האינטרס של נתניהו הפוך מפסילה. הוא מעדיף שבל"ד תתמודד אבל לא תעבור את אחוז החסימה ובכך תבזבז קולות ערביים. בכירים בליכוד אמרו במהלך סוף השבוע: נתמוך רק בפסילה של כל המפלגות הערביות ולא רק של בל"ד כדי לא לתת ללפיד את האפשרות להקים קואליציה עם המשותפת. בגוש השינוי נמצאים בהתלבטות: פסילת בל"ד תשרת אותם היטב, אבל אף אחד שם לא רוצה לצאת נגד הציבור הערבי ולהפוך אותם לאויב פוליטי. החלטה על פסילה תצטרך להתקבל עד יום חמישי הקרוב, 22 בספטמבר, המועד האחרון להגשת בקשות פסילה לאישים או רשימות לכנסת הבאה.
המלצה לנשיא והמקום השישי
אחד ממוקדי אי־ההסכמה בין המפלגות הערביות היה דרישת בל"ד שלא להמליץ בשום תנאי ובשום אופן על יאיר לפיד או בני גנץ כמועמדים לראשות הממשלה. יתר על כן, זמן קצר לפני סגירת הרשימות דרשה בל"ד לבטל את הרוטציה המשולשת על המקום השישי, שם מוצב נציג המפלגה. בכיר ברשימה המשותפת טען כי מדובר בסכסוכים פנימיים בתוך בל"ד שגלשו לתוך הרשימה המשותפת וגרמו לבסוף לפיצוץ הגדול.
עוד קודם לכן נראה היה כי המשבר הדרמטי עומד להסתיים, לאחר שבל"ד הגיעה בדקה ה־90 להסכמות עם חד"ש ותע"ל אחרי ישיבה מתוחה ורווית צעקות בין הצדדים. חצי שעה לאחר הדיווח על ההסכם חל מהפך נוסף ובל"ד החליטה להגיש רשימה נפרדת לוועדת הבחירות המרכזית, ובכך לפוצץ את ההסכם. הפיצול הפך לעובדה מוגמרת. בל"ד הגישה לוועדת הבחירות המרכזית רשימת מועמדים משלה ואילו חד"ש ותע"ל הגישו רשימה משלהן.