WhatsApp FaceBook send e mail

זה מתחיל ב"רפורמה משפטית". עכשיו אנחנו רואים איך זה נגמר

גם בפולין זה התחיל רק ברפורמה משפטית, שהחריבה את הפרדת הרשויות וביטלה הגבלות על כוחה של הקואליציה. וכעת, עבר שם חוק שהלכה למעשה מבטל את יכולתה של האופוזיציה להחליף את מפלגת השלטון בבחירות. עבורנו, זה תמרור אזהרה

סבר פלוצקר
28.05.23

מי שמחפש הוכחה למה עלולה להידרדר רפורמה משפטית המצמצמת לכמעט אפס את סמכויותיו של בית המשפט להגביל את כוחה של הקואליציה השלטת, ושוחקת עד דק את הפרדת הרשויות, ימצא אותה בחוק שאושר שלשום על ידי בית הנבחרים של פולין, ה"סיים", ברוב דחוק.

 

החוק קובע כי תוקם ועדה מיוחדת לחקירת ההשפעה הרוסית בחיים הציבוריים הפולניים החל מ־2007 ועד ימינו. לכאורה, מהלך מקובל לטיהור המנגנונים הציבוריים מהשפעה זרה ועוינת. אבל רק לכאורה. למעשה, המשטר בפולין מקים ועדה שסמכויותיה כסמכויות בית משפט פלילי, ושתוכל לאסור על מי שנחשדו בשיתוף פעולה עם גורמי ביון והשפעה רוסיים לקבל גישה לסודות מדינה, למנוע מהם השתתפות בדיונים רגישים - ביטחוניים ואחרים, ולמעשה למנוע מהם למשול (באמצעות "צווי מניעה") - בלי שיועמדו לדין כלשהו. וביתר פירוט, אותה ועדת חקירה מוסמכת, הלכה למעשה, לחסום את דרכו של מועמד האופוזיציה לנשיאות פולין, דונלד טוסק, לקבל את התפקיד גם אם יזכה ברוב ברור בבחירות הקרובות לנשיאות (שמועדן הסופי טרם נקבע, אך הן צפויות להיערך בסתיו). הוא הדין ביחס למועמדי האופוזיציה לראש ממשלת פולין בבחירות הכלליות שצפויות אף הן להתייקם במועד קרוב, שאותם ניתן לפסול בטענה מופרכת שקיים צל של חשד שלפיו לפני כך וכך שנים הם היו נתונים "להשפעה רוסית". להד"ם.

 

ועדת החקירה המיוחדת תמונה על ידי הפרלמנט, ולפיכך תהיה פוליטית מתחילתה. היא כבר זכתה בפולין לכינוי "הוועדה לרדיפת טוסק", והקמתה מוגדרת כהפיכה משטרית שאותה מובילה מפלגת השלטון הלאומנית־פופוליסטית "חוק וצדק" בראשות יארוסלב קאצ'ינסקי. הוועדה הזאת עלולה לאפשר למועמדים שהובסו בבחירות להמשיך ולשלוט בפולין. מאחר שעצם כינונה סותר את עקרונות החוקה הדמוקרטית־ליברלית הפולנית, ניסו מנסחיה לטשטש את סמכויותיה מרחיקות הלכת ואת היותה מכשיר לניהול משפטי ראווה נגד בכירי האופוזיציה, אך המסווה לא הועיל: הסנאט, הבית השני הגבוה של הפרלמנט בוורשה, דחה את היוזמה לכינון ועדת החקירה והטיל עליה וטו. היא חזרה לדיון נוסף בוועדת חוק, חוקה ומשפט של ה"סיים", ונפלה גם שם. אף על פי כן, מפלגת השלטון הצליחה בכל זאת להעבירה במליאת ה"סיים". מה שעדיין מונע את כניסתו לתוקף של החוק שקובע את הקמתה זה רק החתימה המאשררת של נשיא פולין, אנדז'יי דודה. הנשיא דודה הוא אמנם חבר במפלגת "חוק וצדק", אבל אוזנו כרויה לזעם העולה מכל הכוחות הדמוקרטיים בפולין ולאיומים של האיחוד האירופי, הרואה במתן סמכויות שיפוטיות לוועדת חקירה פוליטית סתירה מוחלטת לעקרונות הדמוקרטיה הפרלמנטרית ולשמירה על בחירות חופשיות וחילופי ממשל שעשויים לבוא בעקבותיהן.

 

ראוי להזכיר כי את רעיון הקמתה של ועדת החקירה העלתה דווקא האופוזיציה הדמוקרטית הפולנית, כאשר בחודשים האחרונים החלו להיחשף הקשרים העמוקים של בכירי מפלגת "חוק וצדק" עם גורמי מודיעין וחבלה רוסיים, החל מ־2007. עכשיו כבר ברור שהוועדה שעליה החליט הסיים תעשה בדיוק את ההפך: עוד במהלך מערכת הבחירות היא תעלה על דוכן הנחקרים, על סמך חשדות מפוברקים, דווקא את דונלד טוסק, בכיר הפוליטיקאים מהאופוזיציה. חקירותיו ישודרו בכל ערוצי הטלוויזיה, ובמיוחד בערוץ הממשלתי TVP, הנהנה מרייטינג גבוה ביותר, כמעט כאילו היה בלעדי, בפריפריה הפולנית. אף שאין ולו בדל ראיה לקשריו כביכול של טוסק עם גורמי השפעה רוסיים, הוא יוכתם ויושפל.

 

בפולין מתקשים להמר על ההכרעה של הנשיא דודה, האם יחתום על החקיקה או יסרב, אך תהא הכרעתו אשר תהא, היוזמה האחרונה של מפלגת השלטון היא השיא הבלתי נמנע של הרפורמות המשפטיות שנעשו בפולין במהלך השנים האחרונות, כולל החלפת אלפי שופטים, הרס בית המשפט לחוקה והפקדת זכויות התובע הכללי בידי שר המשפטים. על כך נאמר למובילי הרפורמה בקרבנו: "ראו הוזהרתם".